Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Η αποτελεσματική λιπογλυπτική της ραδιοφωνικής παραγωγού

Πάντα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στέκονταν σε στάση προσοχής όταν παρήλαυνε η λαίδη Ρεκλάμα. Τώρα η κρίση τα οδήγησε σε βαθιά υπόκλιση, με γωνία τόσων μοιρών ώστε να κτυπήσει το μέτωπο στο πάτωμα. Ιδιαίτερα στο ραδιόφωνο ο
παραγωγός εκπομπών αναγκάζεται πολλές φορές να ταυτιστεί με το προϊόν, να δώσει ηρωικά τη μάχη της πειθούς, να γίνει από δημοσιογράφος διαφημιστής που τα παίζει όλα προκειμένου να «πουλήσει». Θυμάμαι κάποιον σε μουσικό ραδιόφωνο που ανά τρίλεπτο ή πεντάλεπτο έβγαινε για να διαφημίσει το τζάκποτ στο Τζόκερ, τα πολλά λεφτά που δίνει, την πιθανότατα να κοιμηθείς υπάλληλος του κατώτατου μισθού και να ξυπνήσεις εκατομμυριούχος των ανώτατων απολαύσεων.

Προέτρεπε το ακροατήριό του να σπεύσει γιατί το ίδιο βράδυ θα γινόταν η κλήρωση. Και για να φανεί πιο πειστικός είπε ότι μόλις τελειώσει η εκπομπή θα τρέξει στο πρακτορείο για να δοκιμάσει και αυτός την τύχη του. Πέρασαν μερικά λεπτά για να ανασκευάσει μερικώς. Γιατί όταν θα τελείωνε η εκπομπή, όπως προφανώς τον ενημέρωσαν, τα μηχανάκια των πρακτορείων θα έχουν κλείσει. Και εκείνος επανήλθε για να διορθώσει την γκάφα του, αλλά δεν έκανε πίσω: θα στείλω κάποιον να παίξει για εμένα, είπε.

Τώρα ακούγοντας μια εκπομπή έζησα την αγωνία κύριας του ραδιοφώνου, από τις πλέον συμπαθείς, τουλάχιστον για εμένα. Αγωνία και πάθος να πείσει τις ακροάτριές της για το αποτελέσματα της λιπογλυπτικής (έτσι ακριβώς αποκαλείται: λιπογλυπτική!) με μόνο μερικές συνεδρίες. Ήταν απίστευτα δυναμική στην εκφορά του λόγου της, επαναλάμβανε ξανά και ξανά τα ευεργετήματα του προγράμματος γνωστού ινστιτούτου αισθητικής και κάποια στιγμή, για να γίνει πιο πειστική, είπε πως τη ρωτούν αν αυτό που κάνει είναι διαφήμιση ή πρόκειται για απεικόνιση της πραγματικότητας.

Μα αυτό κατάλαβαν οι δύσπιστοι; Ότι ήταν διαφήμιση; Ότι μετέφερε υποδείξεις άλλων; Όχι, λοιπόν, είχε παρακολουθήσει η ίδια το πρόγραμμα –όπως διαβεβαίωσε–, είχε υποβάλει το σώμα της σε λιπογλυπτική, και μπορούσε να διαβεβαιώσει για το αποτέλεσμα.

Κέρδισε ως διαφημίστρια, έχασε ως δημοσιογράφος.