Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση-χελώνα μέσω Γερμανίας

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΛΟΣ SPOROS ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΛΟΓΩ ΜΟΥΝΤΙΑΛ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ

Ο παλιός, ο καλός (ο εφημεριδίσιος!) Sporos είναι πάλι εδώ, στο Διαδίκτυο, με το πολύ ωραίο, πολύ ψαγμένο και καλογραμμένο μπλογκ του που επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω Μουντιάλ. Μια σειρά από εξαιρετικά θέματα, που δεν πιάνουν τα γεγονότα και τα πρόσωπα μόνο από την καθαρά αγωνιστική τους πλευρά αλλά και από κάθε άλλη διάστασή τους (κοινωνική, οικονομική, πολιτική) είναι τα πρώτα που βρίσκουμε από τις 14 Ιουνίου. Διαβάζουμε για την... κατσίκα του (Greatest Of All Time = GOAT!) Ρονάλντο, το εκπληκτικό οικονομικό άνοιγμα της Ομοσπονδίας της Αργεντινής, που νοίκιασε ακόμα και το αεροπλάνο των Rolling Stones για
τις μετακινήσεις της αποστολής, τις θρησκευτικές ισορροπίες που κρατάει ο αστέρας της Αιγύπτου, ο Σαλάχ, την γκάφα ενός παράγοντα όταν ο άσσος της Λίβερπουλ ήταν ακόμα άγνωστος, και πολλά άλλα.

Εμείς ξεχωρίσαμε το θέμα για τη δημοσιογραφική κάλυψη από τις αθηναϊκές εφημερίδες του τελικού του Μουντιάλ του 1930 (Ουρουγουάη-Αργεντινή). Ο αγώνας έγινε στο Μοντεβιδέο αλλά οι καθυστερημένες ανταποκρίσεις ήρθαν στην Αθήνα από τη Γερμανία, βάσει όσων έγραψαν οι γερμανικές εφημερίδες! Ο Sporos, που έχει ξεφυλλίσει αναρίθμητες σελίδες από σώματα εντύπων τρέχοντας επί χρόνια σε βιβλιοθήκες και αρχεία εφημερίδων, δημοσιεύει φωτοτυπημένο ένα απόσπασμα από περιγραφή του τελικού.

Είναι ένα ντοκουμέντο για τον τρόπο περιγραφής αγώνα εκείνη την εποχή που το απολαύσαμε. Δείτε το και διαβάστε το εδώ, θα σας κάνει λίγο σοφότερους για την πορεία της δημοσιογραφικής έκφρασης τον περασμένο αιώνα. Γενικά, παρακολουθείστε καθημερινά το μπλογκ του φίλου μας, και αγαπημένου συναδέλφου, του Sporos (Α.Μ.), ενός ενημερωμένου, διεισδυτικού στη θεματολογία του και ποιοτικού δημοσιογράφου τής έντυπης, της τηλεοπτικής και της ραδιοφωνικής ενημέρωσης.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ SPOROS (Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ) ΕΔΩ