Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ποιον «φωτογράφισε» η Εστία;

Η Εστία «(…) εκφράζει την απορία για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός αναγνωρίζει τον εαυτό του στο δημοσίευμά μας. Η απαίτησίς του να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι αυτός, είναι εκ των ων ουκ άνευ». Έτσι απαντά η ιστορική εφημερίδα σε επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει ως μέλος Επιτροπής σε κοινοβουλευτική αποστολή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Α. Λοβέρδος στο οργισμένο κείμενό του, που
δημοσιεύεται στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της Εστίας, απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σας ζητώ να άρετε την συκοφαντική προσβολή στο πρόσωπό μου, ανακαλώντας, ζητώντας μου συγγνώμη για όσα γράφτηκαν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας».

Το προηγούμενο Σάββατο η Εστία είχε δημοσιεύσει αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκε στην Ελβετία μυστικός λογαριασμός πρώην υπουργού, που τον εμπλέκει με την υπόθεση Novartis. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι εις εκ των οκτώ πρώην υπουργών των οποίων το όνομα αναφέρεται στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων ανεχώρησε εκτάκτως για το εξωτερικό αυτές τις ημέρες, προς αναζήτησιν διεθνούς νομικής εκπροσωπήσεως». Προστίθεται ότι «Η έκτακτη αναχώρησις του πρώην υπουργού συνέπεσε (αλλά δεν συνδέεται απαραιτήτως) με τις πληροφορίες που ακούγονται εντόνως τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, ότι το άνοιγμα του τροφοδότου λογαριασμού της Novartis στην Ελβετία είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστεί λογαριασμός πρώην υπουργού στην Ελβετία, άγνωστο αν ανήκει στους "οκτώ" ή υπάρχει και άλλος εμπλεκόμενος υπουργός μη κατονομασθείς μέχρι στιγμής». 

Μολονότι το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο υπουργός για τον οποίο κάνει λόγο είναι άγνωστο αν ανήκει σε εκείνους που κατονομάζονται στη δικογραφία ή αν υπάρχει και άλλος εμπλεκόμενος, ο Ανδρέας Λοβέρδος στην επιστολή του ζητάει αποκατάσταση επειδή, μεταξύ άλλων που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, «συμβαίνει να είμαι ο μόνος εκ των οκτώ πρώην Υπουργών, τους οποίους προσπαθεί να συκοφαντήσει η συμμορία, που βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στο εξωτερικό»

Τα στοιχεία που παρέθεσε η Εστία είναι προφανές ότι κάποιον «φωτογραφίζουν», αλλά το ρεπορτάζ δεν επικεντρώνεται απαραιτήτως στα γνωστά ονόματα της δικογραφίας. Οπότε, δεν δικαιολογείται (τουλάχιστον απόλυτα) η αντίδραση του Α. Λοβέρδου. Η εφημερίδα στην απάντησή της είναι κατηγορηματική ότι δεν γνωρίζει το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ της. Εξάλλου, ο πρώην υπουργός βρισκόταν ήδη στις ΗΠΑ, σε προγραμματισμένο ταξίδι, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και συνεπώς δεν αναχώρησε εκτάκτως. Μένει να δούμε στη συνέχεια, αν υπάρξουν νεότερα στοιχεία από την Ελβετία, ποιος είναι ο πρώην υπουργός που, ηθελημένα ή άθελα, «φωτογράφιζε» η Εστία.

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ