Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Τα ραντάρ της Εστίας ξαναχτύπησαν για την υπόθεση Νοβάρτις!

«"ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ»

Η Εστία, που υπό τη διεύθυνση του (ευρέως αποδεκτού για το δημοσιογραφικό του ήθος και κύρος) Μανώλη Κοττάκη, δεν είναι απλώς ένα σεβαστό ιστορικό δημοσιογραφικό μέγεθος αλλά και ένα σοβαρό ημερήσιο έντυπο που βγάζει ειδήσεις και προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις. Περίπου μια εβδομάδα μετά την αποκλειστική πληροφορία της, με αναφορά σε τραπεζικό
λογαριασμό στην Ελβετία υπουργού εμπλεκόμενου στην υπόθεση Νοβάρτις, που κατέφυγε στο εξωτερικό προς αναζήτηση διεθνούς νομικής στήριξης (δεν κατονομάστηκε αλλά το ρεπορτάζ προκάλεσε τη σφοδρή απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου, δείτε εδώ το όλο θέμα), η Εστία επανέρχεται στην έκδοση της Παρασκευής για να θέσει πρωτοσέλιδα «δημοσίως το ερώτημα που συνέλαβαν τα ραντάρ της να ακούγεται σε πολιτικά γραφεία του Κοινοβουλίου».

Το ερώτημα που μεταφέρει η Εστία από τη Βουλή, και το οποίο έρχεται να τεθεί απέναντι στην απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγουν οι κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων, αναφέρει: «Και αν ο προστατευόμενος μάρτυς είναι τέως Νεοδημοκράτης υπεράνω πάσης υποψίας, λευκού ποινικού μητρώου και εγνωσμένης εντιμότητας; Θα επιμείνει ο Νέα Δημοκρατία στην αποκάλυψή του;»

Επιτρέπονται στη δημοσιογραφία τα ερωτηματικά;

Ο τίτλος του ρεπορτάζ της Εστίας, που κάνει αίσθηση, καταλήγει με ερωτηματικό («Τέως Νεοδημοκράτης ο τρίτος μάρτυρας;») αλλά ο υπότιτλος έχει ευθεία αναφορά σε προδοσία: «"Εφιάλτης" στην υπηρεσία ΣΥΡΙΖΑ». Επειδή οι άγραφοι δημοσιογραφικοί κανόνες απαγορεύουν τα ερωτηματικά στα ρεπορτάζ με πληροφορίες, και ιδιαίτερα στους τίτλους, η «Εστία» σπεύδει από την πρώτη παράγραφο να ξεκαθαρίσει τη θέση της γράφοντας: «Οι εφημερίδες εκδίδονται για να δίνουν απαντήσεις Όχι για να ερωτούν τους αναγνώστες. Και η "Εστία" βεβαίως πιστή στη δημοσιογραφική παράδοσή της τηρεί απαρεγκλίτως αυτή τη γραμμή. Να όμως που υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δύσκολα απαντώνται». Και προσθέτει: «Τι γίνεται συνεπώς αν το ερώτημα διακινείται σε πολιτικό γραφείο του Κοινοβουλίου βασιζόμενο σε πληροφορίες από νομικούς ή άλλους κύκλους; Στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα αυτό έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον».

Η Εστία στο τέλος του ρεπορτάζ συνδυάζει το ερώτημα περί ύπαρξης πρώην Νεοδημοκράτη στην τριάδα των προστατευομένων μαρτύρων, με τις πληροφορίες του φιλοκυβερνητικού Τύπου που αναφέρονταν την περασμένη εβδομάδα σε «τεχνοκράτη από τον χώρο της Υγείας».

Ο Δημήτρης Δανίκας

Και μια που ο λόγος ερωτημάτων και ερωτηματικών, δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες και ένα άρθρο (θα μπορούσες να το πεις και έκπληξη) του Δημήτρη Δανίκα στο Πρώτο Θέμα που βάζει μια σειρά από ανάλογα ερωτηματικά, με πολλά «και αν». Διαβάσαμε το άρθρο στους Zoornalistas και παραπέμπουμε εδώ σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG

Το ειρωνικό υστερόγραφο του Λυριτζή

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ