Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Άλλο ρεπόρτερ άλλο σαπόρτερ

ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΤΕ, Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΠΑΔΟΥΣ, ΘΕΛΕΙ ΕΛΕΎΘΕΡΕΣ ΣΚEΨΕΙΣ

Μπερδευτήκαμε και ας ξεμπερδευτούμε. Κατ' αρχάς ο δημοσιογράφος δεν είναι επικοινωνιακός εκπρόσωπος ΠΑΕ, συλλόγου, κόμματος, ομοσπονδίας, εταιρίας. Εκτός και αν έχει προσληφθεί φανερά και νόμιμα γι' αυτήν τη δουλειά. Δυστυχώς, η αίσθηση που δημιουργούν πολλοί δημοσιογράφοι (για κάποιους η αίσθηση γίνεται βεβαιότητα) είναι ότι λειτουργούν ως τέτοιοι, ως εκπρόσωποι δηλαδή, και ας μη βάζουν δεκαράκι
στην τσέπη για τη δουλειά αυτή. Αλλά το κάνουν. Αναλώνονται δηλαδή, στο να πείσουν αν είναι βαρύτερο το κουτάκι μπίρας που έφαγε στο κεφάλι ο Ίβιτς (Λεωφόρος), από το ρολό ταμειακής μηχανής που βρήκε στο στόμα τον Γκαρθία (Τούμπα) ή αν είχε μεγαλύτερο βεληνεκές το ποτήρι με τον καφέ που χτύπησε τον Αναστασίου (Καραϊσκάκη). Αλλά τη δουλειά της επιρροής της κοινής γνώμης είναι άλλοι καθ' ύλην αρμόδιοι από το δημοσιογραφικό σινάφι για να την κάνουν. Είναι ο Κυριάκος Κυριάκος, ο Κώστας Καραπαπάς, η Μαρία Σπυράκη (για να το πάμε πιο πέρα, στα κόμματα δηλαδή) και όποιος άλλος σωστά μισθοδοτούμενος. Δεν είναι ο δημοσιογράφος που βγαίνει στο ραδιόφωνο για το ρεπορτάζ της ομάδας και η φωνή του πάλλεται από πάθος και οπαδική αγανάκτηση. Αυτός δεν καταλαβαίνει ότι είναι ρεπόρτερ και όχι σαπόρτερ στο επικοινωνιακό παιχνίδι κάθε συλλόγου.

Ο δημοσιογράφος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για να ζυγίζει το ρολό τού χαρτιού, το κουτάκι της μπίρας και το ποτηράκι του καφέ. Ούτε για να λέει ότι κακώς μπήκαν αστυνομικοί στον αγωνιστικό χώρο γιατί ναι μεν, κάποιοι παρατρεχάμενοι με τα χρώματα της ομάδας έτρεξαν στον διαιτητή να διαμαρτυρηθούν μετά τη λήξη, αλλά δεν είχαν σκοπό να τον χτυπήσουν - λες και ήξεραν πώς θα αντιδράσει ο καθένας που νιώθει αδικημένος. Ο δημοσιογράφος ΕΙΝΑΙ για να ενημερώνει και να σχολιάζει με προσωπικό γνώμονα και όχι με βάση τη συλλογική (και κομματική) γραμμή. Πράγμα δύσκολο στον καιρό που η επικοινωνία έχει το στέμμα της βασίλισσας. Αλλά αναγκαίο όταν αιωρούνται οι υποψίες, μαζί με λάσπες που λερώνουν τον κλάδο και όχι μόνο τους λίγους (δίκαια ή άδικα) υπόπτους.

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ