Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

MEGA: το βλέμμα στις Βρυξέλλες

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ – Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ 

Ζει ή πεθαίνει τα επόμενα 24ωρα το MEGA καθώς τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά και σε συνδυασμό με τις αργίες των εορτών έγιναν ακόμα πιο πιεστικά. Οι εργαζόμενοι ζουν ίσως τη μεγαλύτερη αγωνία
από τότε που ξέσπασε η MEGAλη κρίση, αφού πλέον σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν και, αν δεν υπάρξει απρόοπτη καθυστέρηση, μέχρι το μεσημέρι Παρασκευής θα πρέπει να έχει έρθει η πολυπόθητη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ανοίξει δρόμο στις εξελίξεις..
Αν και πηγές αναφέρουν ότι έστω και τη δωδεκάτη ώρα δεν θα γίνει το ατύχημα και τελικά θα έρθει η έγκριση από τις Βρυξέλλες, ο δρόμος και πάλι φαίνεται μακρύς μέχρι την οριστική λύση.

Μέτοχοι, τράπεζες και εργαζόμενοι θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους και τα αυτιά τους στις Βρυξέλλες, από όπου θα πρέπει να έρθει η έγκριση. Ακολούθως έχει  προγραμματιστεί ραντεβού ανωτάτου επιπέδου στο δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση για την υπαγωγή στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των μετόχων και εάν υπάρχει το πράσινο φως θα πέσουν οι τελικές υπογραφές επί του σχεδίου σωτηρίας (επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων κλπ), αλλά και επί του επιχειρηματικού πλάνου που θα εφαρμοστεί μετά την αδειοδότηση του σταθμού.

Εάν και αυτή η συνάντηση βγάλει λευκό καπνό, τότε η νέα εταιρία, που λέγεται ότι έχουν συστήσει από κοινού Μαρινάκης και Βαρδινογιάννης, θα καταθέσει τον φάκελο υποψηφιότητας για άδεια στο ΕΣΡ, ενώ παράλληλα οι δικηγόροι θα σπεύσουν για την κατάθεση του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106Β.

Πόντιος Πιλάτος

Και κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Κι αυτό γιατί το ΕΣΡ προς το παρόν δείχνει να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος και να αρνείται να γνωμοδοτήσει εάν η εταιρία Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη μπορεί (αφού πάρει άδεια) να λειτουργήσει ως το κέλυφος που θα απορροφήσει το MEGA. Αρκετά από τα μέλη του φαίνεται να μην παίρνουν σαφή θέση με στόχο να σωθούν 400 και πλέον θέσεις εργασίας πολλές
.
Η στάση αυτή του ΕΣΡ – σύμφωνα με πληροφορίες – έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες, που πριν από τις γιορτές ήταν θετικές, τώρα να κάνουν λόγο για κίνηση μεγάλου ρίσκου και να τα γυρνάνε ως προς την τελική συμφωνία, ενώ ο χρόνος πιέζει αφόρητα.

Πότε θα ξαναδούν χρήμα

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που πέραν του δώρου έχουν πολύ καιρό να δουν το χρώμα του χρήματος. Πηγές μας αναφέρουν ότι η ΕΣΗΕΑ, και προσωπικά η πρόεδρος, Μαρία Αντωνοπούλου, έχει έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπο της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο οποίος όμως σε αυστηρό ύφος της είπε ότι τώρα ασχολείται με την υπόθεση της υπογραφής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα τουλάχιστον ενός μισθού. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι οι μέτοχοι επιθυμούν να ξαναπληρώσουν τον Απρίλιο, όταν θα έχει κλείσει οριστικά η υπόθεση με το άρθρο 106Β, και ενώ έως τότε οι εργαζόμενοι του σταθμού, στους οποίους οφείλονται περισσότεροι από 14 μισθοί, θα ασφυκτιούν οικονομικά.

Η κίνηση του Καψή

Στα μελανότερα σημεία των ημερών, είναι  η μεμονωμένη κίνηση του διευθυντή ειδήσεων, Μανόλη Καψή, να επιχειρήσει  να πάρει τις υπογραφές δημοσιογράφων για την υποστήριξη του αιτήματος της επιχείρησης για υπαγωγή στο 106Β. Χθες που έγινε και η κίνηση αυτή, τα τηλέφωνα άναψαν και μετά από τηλεφώνημα της ΕΣΗΕΑ προς τον κ. Καψή, ο τελευταίος ανέκρουσε πρύμναν και ομολογώντας ότι ήταν ο μοναδικός διευθυντής από όλο το κανάλι που προέβη σε αυτή την κίνηση, μάζεψε την πρόταση του.

Και για να εξηγούμαστε: οι εργαζόμενοι – όπως λένε εκπρόσωποί τους – δεν έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υπαγωγή στο άρθρο 106Β, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπέγραφαν και ένα λευκό χαρτί για το μέλλον τους.

Ες αύριον – ελπίζουμε – τα σπουδαία!

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ