Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κοιτάνε με τα χέρια στις τσέπες

Για τον περίφημο «ιστορικό του μέλλοντος» που θα γράψει τις αγωνίες, τις συνθήκες επιβίωσης ή, ακόμη, και το τέλος του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, η συνέντευξη που έδωσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο ΑΡΤ TV (και στην Αντελίνα Τελώνη, για να μην αγνοούμε τους συντελεστές μιας δημοσιογραφικής επιτυχίας) είναι μαγιά. Πολύτιμο πληροφοριακό υλικό, δηλαδή, για να καταγραφεί η ιστορία ενός ετοιμοθάνατου αθλητικού οργανισμού, τον οποίο πολλοί έχοντες
και κατέχοντες παρακολουθούν με τα χέρια στις τσέπες –βέβαια, όχι για να βγάλουν κάτι από εκεί μέσα. Και κυριότερος όλων, ο Γιάννης Αλαφούζος που σταύρωσε τα χέρια τής ομάδας σε στάση αναχώρησης για τα Επέκεινα και δεν ασχολείται πια.

Ο Παναθηναϊκός δεν ζει, επιβιώνει. Το ότι ανασαίνει με μηχανική υποστήριξη επιβεβαιώνεται και από αποσπάσματα της συνέντευξης Ουζουνίδη που μοιάζουν με περιγραφή τών τελευταίων ημερών τού Βασιλείου. Σταχυολόγησα μερικές από τις ατάκες-θησαυρό, ταπεινή προσφορά τού κειμένου τούτου στον ιστορικό που θα διεκτραγωδήσει την πτώση ή θα ανασυνθέσει το τι προηγήθηκε μιας πιθανής σωτηρίας, αν γίνει κάτι θεαματικό και άμεσο. Προσέξτε λόγια:

** «Είμαστε τυχεροί που κάθε μέρα που ξυπνάμε υπάρχει ακόμη αυτή η ομάδα».
**  «Προσπαθούμε να λύσουμε την καθημερινότητα, να ξημερώσει η επόμενη μέρα».
** «Οι πληρωμές (σημείωση: των παικτών για να μην κάνουν προσφυγή) γίνονται από κινήσεις που κάνουμε εμείς», δηλαδή οι 3-4 που, όπως είπε, «τρέχουν» τον σύλλογο.
** «Αν δεν είχε γίνει η μεταγραφή τού Βλαχοδήμου ίσως να σταματούσαμε να λειτουργούμε».
** «Αγωνιστικά δεν συζητάω καν ότι μπορεί να πέσουμε (…) εξωαγωνιστικά δεν ξέρω»
** «Ας υπάρχει πρώτα σύλλογος και μετά βλέπουμε εμείς». (Για το αν ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι).

Βέβαια, πλούσιο υλικό υπάρχει στη συνέντευξη και για όσα έγιναν λίγο πριν η ομάδα μπει στην εντατική. Αλλά δεν θα δουλέψω και άλλο για τον ιστορικό τού μέλλοντος, ας κάνει και κάτι μόνος του! Απλώς, θα συνδυάσω τη συνέντευξη Ουζουνίδη (που μπορείς να την πεις και εσχατολογική για την πράσινη ποδοσφαιρική ζωή) με την πρόσφατη επιστολή της Nova στη Σούπερ Λιγκ. Η οποία Nova μύρισε συμπτώματα σηψαιμίας, και μιλάει για πιθανή (αλλά αποπνέει βεβαιότητα) απουσία τού Παναθηναϊκού από το επόμενο πρωτάθλημα. Που σημαίνει τι; Ότι θα πρέπει να είναι η Λίγκα έτοιμη για επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όταν δεν θα υπάρχει Τριφύλλι. Γιατί «η μη συμμετοχή/αποβολή της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ από το Πρωτάθλημα της SL θα οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση της συνολικής εμπορικής απήχησης και αποτίμησης του ποδοσφαιρικού προϊόντος».
Δεν μοιάζει κάτι σαν μνημόσυνο πριν καν αποδημήσει ο ασθενής;

** Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης με τίτλο «Αλήθειες του Μαρίνου για τον ιστορικό του μέλλοντος».