Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Νέα και Καθημερινή, μια (τελείως όμως!) διαφορετική προσέγγιση

ΤΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ, Η ΗΠΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ) ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Προφανώς τα Νέα είναι η πιο σκληρά αντιπολιτευόμενη εφημερίδα από αυτές της παλιάς σειράς –και δεν μιλάμε μόνο για τα σημερινά Νέα του Μαρινάκη, αλλά και (πολύ περισσότερο) για εκείνα του Ψυχάρη που έψαχναν να βρουν
γραμμή προς τα αριστερά και μετά έκοβαν το τιμόνι όλο δεξιά και στραπατσάρονταν στην μπαριέρα του δρόμου. Η διευκρίνιση περί «παλιάς σειράς» είναι απαραίτητη γιατί και η Ελευθερία του Τύπου τσακίζει κόκαλα με το ίδιο καμτσίκι. Αυτή το κάνει με πιο μπρουτάλ τρόπο, με πιο «τσεκουριά στο σκαλπ» και, άλλωστε, έτσι ξεκίνησε έτσι συνεχίζει. Τα Νέα αλλιώς τα γνώρισε η ιστορία του Τύπου και αλλιώς τα ξέρουν τα μανταλάκια των σημερινών (και των  λίγο παλιότερων) περιπτέρων και τα ιντερνατικά καρφιτσώματα στα σάιτ. Έχουν απομακρυνθεί από την παλιά, κεντρώα, και λίγο αριστερόστροφη γραμμή και έχουν πιάσει δεξιά λωρίδα στο ταξίδι τους. Πιο δεξιά από τις παραδοσιακές δεξιές.

Ολοφάνερες διαφορές 
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των Νέων και της Καθημερινής για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι ενδεικτικά. Η Καθημερινή κάνει τίτλο, με εισαγωγικά τη δήλωση Τραμπ (αποφεύγοντας έτσι η ίδια να ασπαστεί ή να αποδοκιμάσει τα οφέλη –ή τα μη οφέλη – της επίσκεψης Τσίπρα). Τα Νέα ήταν όπως θα μπορούσε να τα περιμένει κανείς: σφυριά στο κούτελο. Μιλάνε για «Φιάσκο», λογοπαίζουν με τις (πολιτικές) πτήσεις των F-16 και στέκονται στην, ουσιαστικότερη ίσως, είδηση που βγαίνει από τα ταξίδι: τη συμφωνία 2,4 δισ. για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροπλάνων της Ελλάδας.


Πιο ταξίδι; Τα αυθαίρετα! 
Ήπια είναι και η προβολή του θέματος (απλά, «κλασικά»), από μια άλλη παραδοσιακή εφημερίδα της δεξιάς, τον Ελεύθερο Τύπο. Ο οποίος παραθέτει τις ειδήσεις που βγαίνουν από το ταξίδι και αποφεύγει να το κάνει πρώτο θέμα. Προφανώς, πιστεύοντας ότι όλες οι άλλες εφημερίδες θα πέσουν πάνω σε αυτό, προτιμάει να δώσει προτεραιότητα στην είδηση για τα αυθαίρετα που μπορεί να τσιμπήσει φύλλα. Ακόμα μικρότερη είναι η πρωτοσέλιδη προβολή τού ταξιδιού από τη Δημοκρατία, η οποία επίσης έχει βασικό θέμα το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και, νομίζουμε, με πιο πιασάρικο τίτλο και ύφος από εκείνον του Ελεύθερου Τύπου.

Οργή Ριζοσπάστη    
Κατά τα άλλα, από τα πρωτοσέλιδα της ημέρας εντυπωσιάζει εκείνο του Ριζοσπάστη. Όχι για τις θέσεις του (έχει κάθε λόγο να επιτίθεται για τις φιλο-τραμπικές και άλλες δηλώσεις του πρωθυπουργού) αλλά για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στον τίτλο του. Λέξεις όπως «ξεφτίλα» και «στριπτίζ» τις συναντάς πολύ εύκολα σε αθλητικά πρωτοσέλιδα και δύσκολα, έως ποτέ, στη ιστορική διαδρομή του «Ρίζου», που βγήκε από τα ρούχα του με τα περί διαβολικού (αλλά για καλό!) τρόπου που προσεγγίζει την πολιτική ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συμπολιτευόμενες
Η Εφ.Συν δεν κρύβει ότι η στήριξη Τραμπ γίνεται με ανταλλάγματα, αλλά δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην πρώτη σελίδα ποια είναι αυτά. Επίσης δεν γίνεται αναφορά για τη συμφωνία των 2,4 δισ. -κάτι που συμβαίνει και με το Έθνος. Η Αυγή είναι η μόνη που αναφέρει πρωτοσέλιδα διευκρίνηση του υπουργού Άμυνας ότι από τα 2,4 δισ. της συμφωνίας το 1,1 δισ. αφορά την Ελλάδα και τα υπόλοιπα προέρχονται προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά οφέλη. Τέλος, η Kontra News έχει το πιο ενθουσιώδες πρωτοσέλιδο της ημέρας και κάνει λόγο για «δέσμευση» του πλανητάρχη σχετικά με τη βοήθεια για το χρέος.
Να  τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης που σταχυολογήσαμε: