Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Πριόνισμα στον κορμό

Ο Παναθηναϊκός ξανάνοιξε τα σεντούκια και πουλάει τα ασημικά. Έδωσε μπιρ παρά τον Μπεργκ και τώρα διαπραγματεύεται τον Ζέκα. Τον διαπραγματεύεται, λέει, σκληρά. Όπως υποτίθεται ότι είχε διαπραγματευτεί τον Σουηδό πυροβολητή. Για τον οποίο ξεκίνησε από τη ρήτρα των περίπου δέκα εκατομμυρίων και κατέβηκε αλαφιασμένος σε
μονοψήφιο ποσό, για το (χαμηλό) ύψος τού οποίου άλλα λέει ο Παναθηναϊκός και άλλα η Αλ Αΐν. Πριν από μερικές μέρες σε ρεπορτάζ έγκυρου παναθηναϊκού συντάκτη διαβάζαμε ότι υπάρχει πιθανότητα πώλησης τού Ζέκα ή του Μολέδο, αλλά σε καμιά περίπτωση με λιγότερα από πέντε εκατομμύρια. Οικονομικοί λεονταρισμοί! Το νεότερα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι για τον Ζέκα οι απαιτήσεις του δεν κατεβαίνουν κάτω από τα τρία εκατομμύρια.
Ο Παναθηναϊκός αγοράζει φτηνά και πουλάει φτηνά. Στη μεταγραφική αγορά έχει καταγραφεί ως ομάδα χαμηλών συναλλαγών, έτοιμη για υποχωρήσεις. Δεν πείθει ως σκληρός ανυποχώρητος διαπραγματευτής. Η μεταγραφή τού κορυφαίου επιθετικού τού ελληνικού πρωταθλήματος, του Μπεργκ, με το «έτσι θέλω» (και  κοψοχρονιά σε σχέση με την πραγματική του αξία) ήταν χτύπημα στο κύρος τού Παναθηναϊκού που συναλλάσσεται για τους καλύτερους παίκτες του σε χαμηλά τιμήματα με ομάδες ανάλογα χαμηλού επιπέδου, τύπου Αλ Αΐν και Κοπεγχάγης. Τρώει τις σάρκες του για να ζήσει και πορεύεται σε δρόμους που οδηγούν σε αδιέξοδα.
Παραχωρώντας τον Μπεργκ υποτίθεται ότι έχτιζε έναν αναλημματικό τοίχο για να σταματήσει η οικονομική κατολίσθηση. Αλλά δυο μήνες μετά εξακολουθεί να έχει επείγουσες ανάγκες ώστε φαίνεται να το συζητάει και για τον Ζέκα. Έδωσε τον πιο καυτό παίκτη του, την ανάσα τής επίθεσης, και τώρα διαπραγματεύεται τον μεσοαμυντικό πνεύμονά του. Αν φύγει ο Πορτογάλος (διεθνής πλέον με την Ελλάδα) για μια σκανδιναβική μετριότητα, ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να συρρικνώνεται με ρυθμό «στον επόμενο τόνο θα είναι μικρότερος». Και δεν θα μπορεί πάντα να τζογάρει επενδύοντας πάνω στον Ουζουνίδη που είναι προπονητής, όχι ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς. Και οποίος δουλεύει μέσα σε τοπίο γεμάτο ροκανίδια από το πολύ πριόνισμα στον κορμό τής ομάδας.
** Το άρθρο γράφτηκε πριν από τον χθεσινό αγώνα στην Ισπανία

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)