Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Πειρατεία (κάποιων) σάιτ

Η «ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Η ασυδοσία της διαδικτυακής «δημοσιογραφίας» συνεχίζεται χωρίς να την εμποδίζει κα-νέ-νας, πάντα αδίστακτη και απρόβλεπτη –δεν ξέρεις πότε, πού και με πόσα ντεσιμπέλ θράσους θα κτυπήσει. Ο εξευτελισμός τής πειρατείας τών «κλικ» είναι χωρίς όριο. Σαλταδόροι του Τύπου και κατασκευαστές των
φέικ νιουζ, ορμούν με το θράσος-μαχαίρι στα δόντια, χτυπούν το περιπλανώμενο παραπλανημένο κοινό και του κλέβουν την προσοχή. Δεν διστάζουν να υπονοήσουν ανύπαρκτες δυστυχίες και ανείπωτα δεινά κάνοντας, πέρα από τη λογοκλοπή τού κόπι πέιστ, και λογοπαίγνιο. Σκεφτείτε να είσαι συγγενής, φίλος, ή απλός γνώριμος του Στράτου Τζώρτζογλου και να διαβάζεις σε τίτλο, χωρίς διευκρινιστικό υπότιτλο που να υπαινίσσεται την αλήθεια: «Η τραγωδία του Τζώρτζογλου στην Αμερική». Προφανώς παθαίνεις και πεθαίνεις ώσπου να πατήσεις το λινκ-παγίδα για να πέσεις στο λάκκο με τα τοξικά της ενημέρωσης. Δεν έχει σημασία που το κείμενο είναι κακογραμμένο και μπακαλίστικο. Σημασία έχει η πληροφορία που έβγαλε τον τίτλο περί τραγωδίας. Είναι ότι οι ηθοποιός «θα παίξει σε τραγωδία» στην Αμερική!

Όσο για το κείμενο, ακαταλαβίστικη σούπα. Ο Τζώρτζογλου επέστρεψε (από πού δεν λέει) στην Ελλάδα «για επαγγελματικές υποχρεώσεις», για κάποια παράσταση για την οποία «όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά», αλλά «τελικά ακυρώθηκε, προς το παρόν». Αλλά πώς ακυρώθηκε (προς το παρόν!) αφού «αναμένεται η παράσταση να γίνει χωρίς εκείνον»; Και έτσι, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα, στο τέλος μαθαίνουμε ότι «επέστρεψε στην Αμερική για να παίξει τραγωδία». Διαβάστε ολόκληρο το δημοσιογραφικό διαμαντάκι:

«Ο Στράτος Τζώρτζογλου επέστρεψε στην Ελλάδα για επαγγελματικές υποχρεώσεις. 
Όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά για την παράσταση «Συλλέκτη» του Τζον Φόουλς, αλλά τελικά ακυρώθηκε- προς το παρόν- ενώ αναμένεται η παράσταση να γίνει χωρίς εκείνον.
Έτσι, σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, ο Στράτος Τζώρτζογλου επέστρεψε στην Αμερική για να παίξει σε τραγωδία».

Το κείμενο με τον τίτλο-παγίδα το βρήκα σε ένα πειρατικό σάιτ, από αυτά που σαλτάρουν σε άλλα διαδικτυακά πλεούμενα και κατακλέβουν, αλλά ψάχνοντας είδα ότι η ειδησεογραφική παγίδα έχει αναπαραχθεί σαν τερατάκι που γεννοβολάει. Το κείμενο ήταν αυτούσιο σε μερικές δεκάδες δημοσιευμάτων, με τον ίδιο τίτλο-παγίδα, την ίδια ασυνταξία, την ίδια νεφελώδη περιγραφή, την ίδια φωτογραφία τού ηθοποιού με φόντο τον Παρθενώνα. Κάποιο σάιτ μόνο, έκανε ένα βήμα παραπάνω «Δύσκολες ώρες για τον Τζώρτζογλου», έγραφε. Τους τάπωσε όλους σε ευρηματικότητα.