Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Μια στο καρφί, μια στο δάχτυλο

Η πορεία της κατασκευής τού γηπέδου της ΑΕΚ από την αναγγελία τού έργου τον Νοέμβριο του 2013 έως τον έκδοση της οικοδομικής άδειας τον Ιούλιο του 2017, ήταν μια διαδρομή από το θερμό στο κρύο και αντίστροφα. Συχνή η απογοήτευση και ο θυμός για τα εμπόδια. Αραιός ο ενθουσιασμός και η ελπίδα. Αυτή η πορεία «μια στο καρφί και μια στο δάχτυλο» πέρασε από σαράντα κύματα.

Πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2014, όταν οι τρικλοποδιές από τη
δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας –και όχι μόνο– έπεφταν βροχή, οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου από την ΑΕΚ για να δοθούν, μια προς μία, απαντήσεις για τα εμπόδια που έμπαιναν –και όλες οι απαντήσεις έπεισαν. Ήταν τότε που ο Δημήτρης Μελισσανίδης προσπάθησε να κρύψει το δάκρυ του, όταν μίλησε στο περιθώριο της συνέντευξης για το ιστορικό ταξίδι της ΑΕΚ στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι. «Φτάσαμε στο παρά πέντε», είπε εκείνη τη φορά για το γήπεδο ο Μελισσανίδης, αλλά το γηπεδικό δράμα είχε ακόμα πολλά επεισόδια.

Το 2015, γύρω στην άνοιξη –και ενώ είχε προηγηθεί η προσφυγή της δημοτικής αρχής στο ΣτΕ–, ο Δήμος και η ΠΑΕ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να τα βρουν. Η σφυριά, τότε, είχε πέσει στο καρφί, αλλά λίγους μήνες μετά, ο δήμαρχος ξανασημάδεψε το δάχτυλο προτείνοντας στην  ΑΕΚ να χτίσει αλλού το γήπεδό της, και όχι στο δικό της οικόπεδο, στη δική της γη!

Ο ενθουσιασμός για το «αρχίζουμε» είχε και άλλες εκδηλώσεις. Όπως τότε που το Συμβούλιο Επικρατείας επικύρωσε τον νόμο. Και όπως εκείνη τη φορά που εκδόθηκε η τόσο σημαντική υψομετρική μελέτη.  

Τώρα, λίγο πριν ακουστεί ο θόρυβος από τις μπουλντόζες, η ΑΕΚ γιορτάζει πάλι για την έκδοση της άδειας και η υπόθεση «γήπεδο» μπαίνει στην τελική ευθεία Αλλά τα «διεστραμμένα μυαλά που δεν θέλουν το έργο», όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο Μελισσανίδης, μπορεί να αναζητούν τα επόμενα εμπόδια –όποια και αν είναι αυτά– για να τραυματίσουν ξανά το δάχτυλο.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)