Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Συμπάσχουμε με τον Σπαλιάρα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ (ΛΑΘΡΟ!)ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο Γιάννης Σπαλιάρας είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες που δεινοπαθούν οικτρά –αλλά αυτός για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
Υπέφερε στα κρεβάτια τεσσάρων χιλιάδων γυναικών για να καταπραΰνει το ουρλιαχτό των ορμονών τους. Το έκανε από το περίσσευμα της ανθρωπιάς του, για να δώσει χαρά σε εκείνα τα πλάσματα, τις γυναίκες –που άλλωστε γι’ αυτό είναι φτιαγμένα: για να παιδεύουν και να κατεβαίνεις μαζί τους στην κόλαση.

Υπέφερε στις αμμουδιές και στα δάση του Αγίου Δομίνικου για να επιβιώσει στο σαρβάιβορ. Δεινοπάθησε σε τέτοιο βαθμό ώστε εκεί, στον τόπο της δοκιμασίας, σκεφτόταν «ότι οι λαθρομετανάστες (sic) είναι πιο τυχεροί σε σχέση με εμάς και αυτό που ζούσαμε», όπως δήλωσε μπροστά στην κάμερα.

Πολλοί τσαντίστηκαν με την ατάκα του Σπαλιάρα. Αλλά ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να τσαντίζονται με τους ήρωες της Καραϊβικής; Οι οποίοι ένιωθαν, ξυπνώντας κάθε πρωί, ότι ζούσαν μια μέρα παραπανίσια –μια μέρα χαρισμένη από την τύχη στη μίζερη και υποσιτισμένη ζωή τους.

Δίκιο έχει ο Σπαλιάρας. Άλλωστε, ο διάπλους του Αιγαίου είναι ταξίδι αναψυχής και η επιβίωση στο ταξίδι με σκάφη σκυλοπνίχτες υπέρτατη ηδονή που τους μεθάει με εκκρίσεις αδρεναλίνης. Αυτοί, οι «λαθραίοι», είναι τουρίστες στα φιλέτα των ελληνικών ακτογραμμών, ενώ εκείνοι, οι παίκτες του αβυσσαλέου ριάλιτι, εξόριστοι στην άκρη της γης, στο τέλος του Ωκεανού. 

Οι ανέστιοι εισβολείς του Αιγαίου έχουν στα ελληνικά νησιά φαΐ, νερό, αγάπη και πλησμονή –υλική και ψυχική. Δεν πεινάνε ούτε κινδυνεύουν από τροχαία ατυχήματα όπως κινδύνευσαν τα Παιδιά τής Καραϊβικής. Τα οποίοι μέσα από τις κακουχίες έμαθαν, όπως οι ναυαγοί, να αγαπούν παθιασμένα τη ζωή. Αντίθετα με τους (λαθρο!)μετανάστες που αδιαφορούν γι' αυτήν ανεβαίνοντας –από βίτσιο και χόμπι!– σε σαπιοκάραβα.

Ήταν τόση η οδύνη από την περιπέτεια για τον Γιάννη Σαλιάρα, που τον έκανε να δηλώσει ότι δεν θα την αποτολμούσε ξανά «ούτε με πάρα πολλά λεφτά». Η ιλιγγιώδης διαφορά του με μετανάστες είναι ότι θα το έκαναν ξανά και ξανά –πληρώνοντας κιόλας– για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Την πραγματική, όχι την πείνα για σταρ της tv.

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)