Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Οι μάχες κερδίζονται στο τέλος

Καμιά βιάση να αποθεώσουμε τον Χάσι για το 99% της πρόκρισης απέναντι στην Παρτιζάν και την καλή, πολύ καθαρή, εικόνα που έδειξε ο Ολυμπιακός στο φανατισμένο Βελιγράδι.
Καμιά βιάση να κατακεραυνώσουμε τον Χιμένεθ για την προβληματική ΑΕΚ στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ,
στο οποίο χρησιμοποίησε μόνο έναν παίκτη από τις μεταγραφές που εκείνος έκανε –τον Λιβάγια.
Γενικώς, οι βιαστικές κρίσεις και οι προβλέψεις για τη συνέχεια μιας αγωνιστικής περιόδου βλάπτουν σοβαρά την εγκυρότητα των σχολίων. Για παράδειγμα πολλοί –ή σχεδόν όλοι μας– είχαμε σταθεί στις γρήγορες μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ, στον καλό προγραμματισμό, στην ετοιμότητα του κόουτς που δεν αναζητήθηκε όπως πέρσι την τελευταία στιγμή. Δεν ήταν λάθος οι κρίσεις. Σωστά έγιναν. Γιατί ο σχολιαστής κρίνει τη στιγμή, το γεγονός, την εποχή. Δεν είναι μελλοντολόγος. Ωστόσο, τα σχόλια για πολλά φιλικά προετοιμασίας της Ένωσης –και για την ίδια την προετοιμασία– ήταν από ενθουσιαστικά έως διθυραμβικά. Πράγματι, η εικόνα τής ΑΕΚ στο διάστημα της προπαρασκευής εξέπεμπε κάτι φρέσκο, κάτι θετικό. Αλλά αυτό δεν προδικάζει απαραιτήτως μια χρονιά επιτυχιών. Όπως, φυσικά, η κακή εμφάνιση με τους Ρώσους δεν προδιαθέτει για δεινά. Ο δρόμος είναι μπροστά και ο Χιμένεθ δεν έπαψε να είναι o οδηγός που πέρσι έβγαλε την ομάδα από αδιέξοδους δρόμους.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάσι προς το παρόν κερδίζει εντυπώσεις, αναγνώριση (γιατί αρχικά αμφισβητήθηκε) και χρόνο. Τίποτα δεν εγγυάται ότι το Γενάρη οι καταστάσεις θα είναι βελούδινες. Όμως, τώρα αρχίζει να πιστώνεται πράγματα. Όπως είναι η αγωνιστική ωριμότητα του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι, η απογείωση του Μπεν, η αξιοποίηση του Μάριν, η μετατροπή του αμφισβητημένου Ρομαό σε υπερπολύτιμο εργαλείο, η αναγέννηση του Φορτούνη, η ανάδειξη του Κούτρη σε έναν ακραίο αμυντικό περιωπής –και, γενικά, μια εικόνα δεμένης ομάδας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο παιχνίδι της.

Δεν είναι λίγα όλα αυτά, αλλά ούτε το άπαν. Όλοι και όλα θα κριθούν στην πιο δύσκολη συνέχεια. Άλλωστε, όπως μου θύμισε ο φίλος μου ο Αλέξης (όχι ο γνωστός!) που είναι πούρος Ενωσίτης, οι μάχες κερδίζονται το τέλος, ποτέ στην αρχή.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου