Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Το χρώμα του χρήματος

Το χρήμα δεν έχει μυρωδιά, έχει χρώμα. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κατακόκκινο και αυτό το επιβεβαίωσε για μια ακόμα μεταγραφική περίοδο ο Ολυμπιακός. Ο οποίος είναι ο μόνος από την Ελλάδα που περπάτησε, τόσο πολύ, στους διαδρόμους με τα πάνω ράφια των μεταγραφών, ξόδεψε λεφτά πέρα από τον μνημονιακό κόφτη και τώρα περιμένει να δρέψει. Το αν το καταφέρει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία –και αυτό ισχύει για κάθε ομάδα, ελληνική ή ξένη, τούτη την περίοδο της σποράς.

Κρίνοντας το παρών, ο Ολυμπιακός, έχει κάνει βήματα σαφώς καλύτερα και πιο στέρεα από πέρσι. Τα νέα και ακριβά ονόματα αναμένεται να προσφέρουν. Ο Οφόε είναι παίκτης που άξιζε την επιμονή τού Ολυμπιακού να τον φέρει στον Ρέντη. Ο Εμενίκε, ο Βούκοβιτς και ο Καρσελά, είναι πίσω από πλευράς ετοιμότητας, αλλά αποτελούν μονάδες που δίνουν ποιότητα. Ο Σιώπης κατέβηκε στον Πειραιά για να περάσει τράνζιτ και να διεκπεραιωθεί σε ομάδα του εξωτερικού ως δανεικός, αλλά πολύ γρήγορα έπεισε ότι είναι σπάνιος πνεύμονας για τη μεσαία γραμμή και άπλωσε ρίζες. Ο Ταχτσίδης ήρθε μέσα σε κραυγές και ψιθύρους αποδοκιμασίας, αλλά προς το παρόν δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα γρανάζι στη μηχανή που συναρμολογεί ο Χάσι. Και ο Κούτρης έδωσε γρήγορα διαπιστευτήρια χρησιμότητας και φαίνεται να κερδίζει θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας.
 
Πέρα από αυτά, οι «εσωτερικές μεταγραφές» ήρθαν να προσθέσουν δύναμη. Ο Ομάρ βεβαίωσε με τη συμπεριφορά του στην προετοιμασία ότι θέλει να μείνει και να προσφέρει. Ο Ρομαό είναι εντυπωσιακά ανεβασμένος και δίνει αναδρομική απάντηση στον Μπέντο που τον είχε στο περιθώριο. Ο Φορτούνης, της αστάθειας και του προβληματισμού τής περασμένης περιόδου (και με τους «τιμωρητικούς» πάγκους που έφαγε από τον Πορτογάλο για να συνέλθει), δείχνει μεταμορφωμένος αγωνιστικά αλλά, κυρίως, ψυχολογικά. Και ο Ρέτσος που ταλαιπωρήθηκε πέρσι κλείνοντας για μεγάλο διάστημα τρύπες στα άκρα, φαίνεται ήδη πιο ώριμος, πιο αναγκαίος και πιο έτοιμος να γίνει ο βασικός πυλώνας στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού.

Αλλά είπαμε: όλα αυτά με όσα βλέπουμε και μαθαίνουμε τούτη την περίοδο, από τις πρόβες. Για την κανονική παράσταση, έχουμε ακόμα δρόμο.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)