Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Ο γνωστός αμνός

Αν ο Λεβαδειακός ήταν κυβέρνηση θα εξαντλούσε ατέλειωτες τετραετίες –δεν θα έπεφτε ποτέ. Ομάδα σκληρή, από χοντρό πανί, από κάμποτο, αντέχει όσο καμιά άλλη στους υποβιβασμούς και θα μπορούσε να είναι η μασκότ της Duracel και το σήμα κατατεθέν των προϊόντων μακροζωίας. Λειτουργώντας στο πνεύμα «τι σε νοιάζει η εκπαραθύρωση όταν υπάρχει παραθυράκι», είναι πάλι εδώ, ζωντανός
και παρών. Για μια ακόμη φορά ο Λεβαδειακός έμεινε στην κατηγορία μέσα από δικαστικές αποφάσεις. Και από την άλλη, για μια ακόμα φορά ο Ηρακλής έφυγε από την κατηγορία «στα χαρτιά» και όχι μέσα από αγωνιστικές διαδικασίες. Άδικα; Όχι ακριβώς. Είχε ελλιπή φάκελο και το πλήρωσε.  Όμως για τον Ηρακλή υπάρχουν δυο μοναδικότητες στην ιστορία τού ελληνικού ποδοσφαίρου:

** Είναι η πρώτη ομάδα που υποβιβάστηκε για απόπειρα δωροδοκίας.
** Είναι η πρώτη που υποβιβάζεται επειδή δεν πήρε άδεια, δηλαδή η πρώτη που πέφτει μετά την αλλαγή του κανονισμού που μέχρι πέρσι πρόβλεπε ήπιες ποινές για τις μη αδειοδοτούμενες ομάδες.

Όμως, αυτοί που ξέρουν, εκείνοι που γνωρίζουν από παρασκήνιο, μιλάνε για νόμους-λάστιχο. Τους ερμηνεύεις όπως θέλεις. Ανάλογα με το ποιος είναι ο υπόδικος. Τώρα ήταν ο Ηρακλής, ο γνωστός αμνός. Αν ήταν κάποιος άλλος η ερμηνεία μπορεί να ήταν διαφορετική και η απόφαση άλλη. Γιατί τα περί άμεσου υποβιβασμού, λένε οι επαΐοντες, δεν έχουν περαστεί ούτε στον Πειθαρχικό Κώδικα ούτε στον Κανονισμό Αδειοδότησης, αλλά υπάρχει μόνο σε απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ.

Έτσι ο Λεβαδειακός είναι πάλι εδώ, όρθιος και διπλά νικητής απέναντι στη Θεσσαλονίκη. Καθάρισε τον Ηρακλή, καθάρισε και τον Άρη που είχε νομικούς λόγους, καθόλου αστήρικτους, να θέλει να καλύψει αυτός το κενό που άφηνε ο συμπολίτης του. Αλλά και εκεί το τοπίο ήταν θολό, οι ερμηνείες του νόμου κινούμενη άμμος και το αποτέλεσμα το είδαμε. Ο Άρης δεν ήταν ο εκλεκτός. Θα μπορούσε να ήταν με άλλους ιδιοκτήτες, σε άλλες καταστάσεις και με άλλα φεγγάρια. Το δικό του θα μείνει για μια ακόμα χρονιά σκοτεινό. Τώρα φέγγει το άστρο της Βοιωτίας. Άγνωστο για πόσο.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)