Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Πασπάτης-Καλαφάτης

Το τηλεοπτικό προϊόν που πουλάει η Σούπερ Λιγκ είναι με ημερομηνία που έχει λήξει. Η επιθυμία του υφυπουργού Αθλητισμού, του Γιώργου Βασιλειάδη, να καταστήσει την ΕΡΤ συμπαίκτη τής Nova (κάτι που έγραψε την περασμένη Τετάρτη ο Βασίλης Βέργης στη Live) δείχνει όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία. Αγωνία για τις φυγόκεντρες τάσεις των μεγάλων που θέλουν να εγκαταλείψουν την κεντρική διαχείριση, να αυτονομηθούν και να διαπραγματεύονται μόνοι την πραμάτεια τους, αφήνοντας στις φτώχειες τους τις λιγότερο δημοφιλείς ΠΑΕ.

Οι εποχές που η Λίγκα διαπραγματευόταν από θέση ισχύος την τηλεοπτική της εικόνα, πέρασαν. Από μεγαλοεπιχειρηματίας έχει φτάσει σε επίπεδο δοσατζή τύπου «Πασπάτη-Καλαφάτη», του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (Βέγγος-Σταυρίδης, για να μην ξεχνιόμαστε!) Η είσοδος των μεγάλων ξένων πρωταθλημάτων στις μικρές (μεγαλωμένες πια σε ίντσες) οθόνες, αφαίρεσε πόντους από το ελληνικό προϊόν. Ο Cosmote κέρδισε κόσμο, η Nova έχασε. Ο Cosmote δείχνει Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και μαγεύεται ο κόσμος. Η Nova προβάλλει συχνά ελληνικά υποκατάστατα θεάματος και κοιμάται η ποδοσφαιρική Ελλάδα.
Πέρα από αυτό, η Nova δεν ξέρει αν εκείνο που θα πουλήσει στην πελατεία της (τη διαφημιστική και το κοινό) θα υπάρχει την ημέρα που προγραμματίστηκε. Αν δηλαδή ο αγώνας διεξαχθεί στην ώρα του, αν τελειώσει στην ώρα του και –κυρίως– ΑΝ τελειώσει.

Με τέτοιες συνθήκες, είναι φυσικό το συνδρομητικό κανάλι να βάζει τους όρους του για τον τρόπο διεξαγωγής (θέλει το πρωτάθλημα μικρότερο σε ομάδες, μεγαλύτερο σε αγωνιστικές, με πιο πολλά ντέρμπι) ή να έχει άποψη-απαίτηση για το πρόγραμμα, όπως έγινε πέρσι που αξίωσε να αρχίσει η Σούπερ Λιγκ από την τρίτη αγωνιστική. Και, το σπουδαιότερο, είναι φυσικό να ζητάει άγρια περικοπή στο τίμημα και η Λίγκα να διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο: 18% κάτω θέλει η Forthnet, με 10% συμβιβάζεται και το παλεύει, η στριμωγμένη Λίγκα. Και μοιάζει όλο και περισσότερο στους «Δοσατζήδες» του 1960, στους Πασπάτη-Καλαφάτη. Αν συνεχίσει να παράγει το ίδιο κακό προϊόν, δεν θα αργήσει να θυμίζει τον δοσατζή Βέγγο που μετράει την είσπραξη της ημέρας και απογοητεύεται: «Τι φραγκοδίφραγκα είναι αυτά, αδερφέ μου; Έμποροι είμαστε εμείς ή επίτροποι της εκκλησίας;» 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)