Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Οι σχολάρχες και ο Στάλιν

Ενσυναίσθηση! Η λέξη –και κυρίως η έννοια– που πρέπει να μάθουν όσοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων δεν θέλουν στα τάξεις τους παιδιά με ειδικές ανάγκες και αρνούνται προσχηματικά την εγγραφή τους. Η χυδαιότητα της κοινωνικής απόρριψης των ΑΜΕΑ είναι κάτι που το συναντάς καθημερινά, αλλά μένεις κατάπληκτος όταν βλέπεις να εκδηλώνεται από ανθρώπους που κρατούν ένα κομμάτι τής εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων. Μιλάμε για σχολάρχες που χαρακτηρίζουν «σοβιετικού τύπου» μια νομοθετική ρύθμιση για ίσες ευκαιρίες στα ΑΜΕΑ.

Ο κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στα άτομα με αναπηρία εκδηλώνεται παντού και πάντα. Κυρίως, από ανθρώπους με βαριά συναισθηματική αναπηρία –με ακρωτηριασμένη την αγάπη, την ανοχή, το αίσθημα της προσφοράς. Είναι μια ιδιότυπη υποτροπιάζουσα κατάσταση σε περιπτώσεις τύπου Αρτέμη Σώρρα που χώρισε τους ανθρώπους σε «ανάπηρους» και «κανονικούς», χαρακτήρισε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «προσβολή για τον άνθρωπο» και μίλησε για «υβρίδια» και  «ζώα» που «φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων».

Οι σχολάρχες υπηρετούν την ομοιομορφία στο μαθητικό τους ακροατήριο. Προφανώς γι’ αυτούς τα υγιή παιδιά δεν πρέπει να εκτεθούν σε «προσμίξεις» με παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα. Και αγνοούν ηθελημένα, ότι στην ιστορία των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων, έχουν διαπρέψει άνθρωποι με αναπηρία. Είναι δύσκολο να περάσει από την στενωπό των αντιλήψεών τους το τεράστιο μυαλό τού Στίβεν Χόκινγκ, το απέραντο εικαστικό ταλέντο της Φρίντα Κάλο, η ασύλληπτη μουσική δημιουργία του κωφού Μπετόβεν ή η θηριώδης δύναμη της Ινδής χορεύτριας που έχασε την αρτιμέλειά της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά έμεινε στην κορυφή της τέχνης της.

Στις «σοβιετικού τύπου» ρυθμίσεις του, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προσθέσει μία ακόμα: να προβάλλεται στα σχολεία «Το αριστερό μου πόδι», με τον εκπληκτικό Ντάνιελ Ντέι Λιούις (φωτο) στον ρόλο τού παραπληγικού Κρίστι Μπράουν που καταπλήσσει ζωγραφίζοντας και γράφοντας ένα αριστούργημα με το πόδι. Η ταινία να προβάλλεται αναγκαστικά όχι στους μαθητές, αλλά στα (όποια) Άτομα με Ειδικές Συναισθηματικές Ανάγκες. Αφού προηγουμένως τους εξηγήσουν ότι η ταινία δεν έχει καμία σχέση με τον Στάλιν επειδή αναφέρεται σε ΑΡΙΣΤΕΡΟ πόδι.  

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται και στη Live Sport του Σαββάτου)