Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Μένει να φανούν

Μέτρο σύγκρισης για ό,τι έκανε φέτος η ΑΕΚ στο πρώτο στάδιο προετοιμασίας είναι το τι έκανε πέρσι περίπου τέτοιο καιρό. Πέρσι άρχισε με μια άρον άρον πρόσληψη προπονητή. Φέτος έχει στον πάγκο έναν άνθρωπο που την ξέρει στις καλές και στις κακές της. Πέρσι άργησε να κάνει τις βασικές μεταγραφικές της κινήσεις, και ας την πίεζε –όπως και τώρα– ο χρόνος. Φέτος πριν χαράξει η μέρα είχε χαράξει τον
μεταγραφικό της δρόμο και πορεύτηκε. Πέρσι φαινόταν ως μια αμυντικογενής ομάδα, κομμένη σε πατρόν Κετσπάγια. Φέτος δείχνει ότι παράγει επίθεση, ανεβάζει ταχύτητα στο παιχνίδι, βλέπει δίχτυα και προσθέτει ποιότητα στις γραμμές της.

Ο Χιμένεθ δηλώνει ευχαριστημένος και «υπερήφανος για τη δουλειά που έκαναν οι παίκτες στην Πολωνία», αλλά δεν πετάει στα σύννεφα. Ξέρει ότι η διαδρομή έχει παγίδες και γι’ αυτό μιλάει για «δύσκολες στιγμές που ενδεχομένως έρθουν» και ζητάει, αν αυτό συμβεί, ενότητα.

Τα σημάδια δείχνουν ότι μπορεί η φετινή να είναι για την ΑΕΚ η καλύτερη χρονιά μετά από τη μεγάλη επιστροφή, αλλά μένει να φανεί αυτό στο γήπεδο. Δείχνουν, όμως ο καιρός είναι εκείνος που θα δώσει τις αποδείξεις και θα απαντήσει σε πολλά «αν». Αν η καλή επιθετική εικόνα συμπληρωθεί στη συνέχεια. Αν ο Κλωναρίδης, ο Τρίστασον, ο Γιακουμάκης, ο Λιβάγια και οι άλλες μεταγραφικές κινήσεις πρόσθεσαν ποιότητα. Αν η αισιοδοξία θα γίνει βεβαιότητα. Και αν τα ανασταλτικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στα φιλικά προετοιμασίας αντιμετωπιστούν.

Και, κυρίως, ο χρόνος θα δείξει αν γίνει καλή διαχείριση στις προσδοκίες για μια πολύ καλή χρονιά και αν θα κρατηθούν σε επίπεδο λογικής. Πέρσι, στο ξεκίνημα, η λογική ξέφυγε με το 4-1 απέναντι στην Ξάνθη και την γκολάρα-φωτοβολίδα του Αλμέιδα. Αλλά η συνέχεια είχε απογοητεύσεις, οι ανώμαλες προσγειώσεις και τα «φύγε εσύ, έλα εσύ» των προπονητών.

Φέτος χρειάζεται περισσότερη υπομονή και ρεαλισμός. Όπως χρειάζεται αυτό που είπε η Χιμένεθ στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του για το τέλος τής πρώτης φάσης της προετοιμασίας: «Ακόμα κι αν στο τέλος δεν τα καταφέρουμε, εμείς θα έχουμε το κεφάλι ψηλά, γιατί μέσα μας θα ξέρουμε ότι τα έχουμε δώσει όλα.»

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)