Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Το άθλημα που παράγει μέλλον

Το ελληνικό μπάσκετ διαρκώς διαπρέπει και δρέπει. Και σε επίπεδο συλλόγων και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Το 1987 έγινε η σπορά και από τότε το άθλημα σοδιάζει μετάλλια, πρωτιές και διακρίσεις. Το ελληνικό μπάσκετ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με δυο λέξεις: έχει συνέχεια. Είναι μια αλληλουχία προσώπων και επιτυχιών. Οι Παίδες τροφοδοτούν με νέο αίμα τις εθνικές Εφήβων, η εθνικές Εφήβων τις
Νέων Ανδρών και οι Νέων Ανδρών την Ανδρών. Η πορεία του ελληνικού μπάσκετ δεν διακόπτεται, δεν πέφτει σε διαστήματα παρακμής. Αδιάκοπα φυτρώνουν ταλέντα και βλαστίζουν επιτυχίες που και αυτές σπέρνουν για τις επόμενες σοδειές.

** Το 2002 το χρυσό στο Βίλνιους με την U20 έφερε μια έκρηξη αξιών και ονομάτων. Από αυτή την ομάδα ξεπήδησε η σπουδαία φουρνιά παικτών που έκαναν καριέρα στη μεγάλη Εθνική ή, γενικότερα, στο μπάσκετ: Σπανούλης, Μπουρούσης, Ζήσης, Καϊμακόγλου και ακόμα Ταπούτος, Γιαννόπουλος κ.ά.

** Το 2009 το νέο χρυσό στη Ρόδο έφερε μια ακόμα ομοβροντία ταλέντου: Μάντζαρης, Παππάς, Παπανικολάου, Σλούκας, Γιάνκοβιτς, Μπόγρης κ.λπ.

Τα παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου έχουν πάρει τη σκυτάλη και τρέχουν στη συνέχεια της διαδρομής που κάλυψαν οι προηγούμενοι. Ξεκίνησαν μαζί από την Παίδων και προχθές ανέβηκαν στο πιο ψηλό ευρωπαϊκό σκαλοπάτι για την ηλικία τους. Τα σημάδια δείχνουν ότι πρωτιά τής Ευρώπης από αυτήν την άψογα δουλεμένη ομάδα είναι απλώς σταθμός. Μαζί και σταθμός ανεφοδιασμού του ελληνικού μπάσκετ που δεν παύει να παράγει μάλλον.

Κουραστική, αλλά αναπόφευκτη, η σύγκριση με το ποδόσφαιρο που βρίσκεται σε διαρκή κατάδυση, με ελάχιστες σποραδικές αναδύσεις από τη Εθνική. Αλλά και αυτή, όποτε κατάφερνε κάτι, μαστιγωνόταν από την γκρίνια για το σύστημά της, το κακό θέαμα, το «τσούκου τσούκου». Εκεί, στο ποδόσφαιρο, η σπορά του 2004 δεν έφερε καρπούς, δεν παρήγαγε προοπτική. Στο μπάσκετ το χωράφι ανανεώνεται και φρεσκάρεται. Στο ποδόσφαιρο μετά τον Ότο και τον Σάντος φύτρωσαν ντροπές, σαν τις ήττες από τα Φερόε και την  Ισλανδία. Και ξεπήδησαν συντριβές όπως το σαρωτικό 10-0 της Εθνικής Νέων Ανδρών από τους Ελβετούς. Μιλάμε για παραγωγή καμένης γης.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)