Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

«O χειρότερος λαός του πλανήτη»

Η ζωή είναι εδώ για όσο μείνει ο καθένας. Για «όσο λάδι υπάρχει στο  καντήλι του» που έλεγαν οι παλιοί. Κανείς, σε κανέναν, έχει δικαίωμα να την αφαιρέσει, επειδή θέλει να γεμίσει τα κενά της ζωής του πατώντας ένα σανιδωμένο γκάζι. Στους δρόμους κυκλοφορούν εν δυνάμει δολοφόνοι. Ασύλληπτοι. Ανεμπόδιστοι. Στους μικρούς και τους μεγάλους δρόμους, εννοώ. Από το στενό τής γειτονιάς, όπου αυτός που έχει ατελή εγκέφαλο τρέχει με εξήντα χιλιόμετρα –φονική
ταχύτητα σε τέτοιο οδικό περιβάλλον–, έως την εθνική οδό όπου ο ίδιος ατελής εγκέφαλος τον εξωθεί να κινείται με διακόσια.

Αθεράπευτοι μανιακοί ξεχύνονται δίπλα μας, μας αφήνουν πίσω με τρομακτικό βουητό, μας αναβοσβήνουν τα φώτα για να προσπεράσουν, και ας δείχνει το δικό μας κοντέρ 120 και 140. Και οι αρχές δεν κάνουν αυτό που θα έκαναν για κάθε οπλοφόρο που θα κράδαινε σε κοινή θέα το περίστροφό του: δηλαδή να τον εμποδίσουν, να τον σταματήσουν και εν τέλει να τον συλλάβουν.

Αυτή η αδιαφορία των  ατελών εγκεφάλων για τη ζωή –τη δική τους και των άλλων–, δεν είναι μόνο ένδειξη «έλλειψης παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού», που έλεγε στην τηλεόραση ο Ιαβέρης. Είναι ακραία ατιμώρητη κτηνωδία.

Γερνάμε βλέποντας νέους ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή πριν προλάβουν να ζήσουν. Πριν φθαρούν από τον χρόνο. Είναι ασύλληπτη η ιδέα ότι φεύγοντας από το σπίτι σου, από το γραφείο σου, από το μαγαζί σου, μια δολοφονική φύση δεν θα σε αφήσει να γυρίσεις πίσω. Γιατί πάνω στο δρόμο κάποιος με θανατηφόρες επιπλοκές στον κακό χαρακτήρα του προσπαθεί να φανεί πιο άντρας, πιο μάγκας, πιο «Είμαι».

Μπροστά σε αυτά τα εποχούμενα εκτελεστικά αποσπάσματα, οι μηχανισμοί ελέγχου υπολειτουργούν και συχνά εξαντλούνται σε υπενθυμίσεις οδικών σημάνσεων ότι «η ταχύτητα ελέγχεται με ηλεκτρονικά μέσα» –αλλά δεν πείθουν.

Το φρικιαστικό δυστύχημα με την Πόρσε ενεργοποίησε πάλι τις ευαισθησίες μας –μπορεί και να τσίμπησε ελαφρώς το παχύδερμο Κράτος. Για πολύ λίγο, όμως. Στο τέλος θα μείνει αυτό που είπε προχθές ο Ιαβέρης. Ότι «ο πολιτισμός ενός λαού αποδεικνύεται στον δρόμο. Είμαστε ο χειρότερος λαός τού πλανήτη».

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ