Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Γιατί έτσι γουστάρουμε!

ΚΑΠΟΙΕΣ, ΛΙΓΕΣ, ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ

Η ζωή κάνει κύκλους. Το ίδιο και η Εθνική. Που επανήλθε στο σφικτό αμυντικό παιχνίδι, στις επιτυχίες, στην εμπιστοσύνη για έναν Γερμανό, στον πολύ κόσμο στις κερκίδες, στο «είμαστε μια οικογένεια», αλλά και στις (μικρές προς το παρόν) γκρίνιες για το «αντιποδόσφαιρο που παίζει». Ναι, ακούστηκε πάλι αυτό και δεν είναι απίστευτο. Είναι εθνικό σήμα κατατεθέν της ελληνικής μίρλας.

Μετά τις κατάρες και τα αναθέματα για τον διασυρμούς από Νησιά, βραχονησίδες και ομάδες ψαροντουφεγκάδων, δασκάλων και υδραυλικών, γυρίσαμε (στις λίγες προς το παρόν) θυμώδεις αναφορές για τη φουλ άμυνα και το αντιτουριστικό παιχνίδι των ποδοσφαιρικών αντιπροσώπων μας. Αλλά αυτό ακριβώς –η γκρίνια λίγων απαιτητικών– είναι ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι γίναμε πάλι ομάδα – η γνωστή ομάδα! Η ισοπαλία απέναντι στο Βέλγιο, την πέμπτη δύναμη στον πίνακα της FIFA, είναι αυτονόητα πολύ μεγάλη επιτυχία και ας αφήνει γλυκόξινη γεύση λόγω της ισοφάρισης στο 89΄. Η Εθνική έπρεπε να συρθεί στην ανυποληψία και τη βίαιη διάλυση από την ΕΠΟ, για να αρχίσει τη διαδικασία ανάδυσης. Μετά από πέντε αγωνιστικές στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ παραμένει αήττητη και παραλίγο το βράδυ του Σαββάτου να σκαρφαλώσει στην κορυφή αφήνοντας πίσω της το Βέλγιο.

Αλλά, λένε:
** Το πέτυχε αυτό χωρίς να μπορεί να κρατήσει την μπάλα για δυο λεπτά. Ναι, χωρίς!
** Με κατοχή 69-31% σε βάρος της. Ναι, με τέτοια! 
** Με κόρνερ 9-0 υπέρ των Βέλγων. Ναι, με τόσα! 
** Με τελικές 17-2. Ακριβώς! 
** Με αντιποδόσφαιρο. Ναι, με κακοποίηση της μπάλας! 

Εμείς έτσι τη μάθαμε την Εθνική, έτσι την είδαμε να δοξάζεται και έτσι τη γουστάρουμε, αν είναι να μας φέρνει επιτυχίες και προκρίσεις.
Αυτή είναι η συνταγή μας και αυτήν, τελικά, κρατάμε. Όταν επιχειρήσαμε (επιχείρησαν) να την κάνουμε γκουρμέ, βγάλαμε σούπα και πήρε φωτιά η κουζίνα.

Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι η ιστορία ξαναγράφεται. Όμως, ο πρόλογός της θυμίζει τη αφήγηση του παππού Ότο. Περιμένουμε τα καλύτερα.

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)