Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Ποιο πρωτάθλημα; Η Ευρώπη!

Ο αποψινός αγώνας του Ολυμπιακού, και ο άλλος της ερχόμενης Πέμπτης στην Πόλη, πρέπει να παραμείνει ο μεγάλος στόχος του, ακόμα και τώρα που ο τίτλος του πρωταθλητή μπαίνει
σε θεωρητικό –νομίζω μόνο θεωρητικό– κίνδυνο. Η πρόκριση επί της Μπεσίκτας θα ισοδυναμεί με επανεκκίνηση του Ολυμπιακού για να αφήσει πίσω τα απανωτά χτυπήματα στη Σούπερ Λιγκ και την επωδό ότι «αυτός ο Ολυμπιακός είναι ο χειρότερος της εποχής Μαρινάκη». 
Άκουγα σε ραδιοφωνική συζήτηση έγκυρων ρεπόρτερ του Ολυμπιακού, την εκτίμησή τους ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, ο πρωταθλητής  σκέφτεται περισσότερο το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ατρόμητο παρά το σημερινό. Αν αυτό ισχύει, θα πρόκειται για το ίδιο λάθος που επαναλαμβάνεται στα πολλά χρόνια της κυριαρχίας του. Το λάθος, δηλαδή, να διαλέγει το «πρώτος στο χωριό» παρά δευτερότριτος στην πόλη.
Όμως, ένας επιπλέον τίτλος στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε μια ακόμα φιέστα, από τις χιλιοπαιγμένες. Ρουτίνα! Αντίθετα, μια πρόκριση στους «οκτώ» του Γιουρόπα θα γεννήσει νέα όνειρα και καινούργια ενδιαφέροντα.
Σε αυτό το κρίσιμο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι η ομάδα θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία και ψυχραιμία. Την έχασε με το πρόβλημα του Μπέντο, αλλά αυτό ας το θεωρήσουμε αναπόφευκτο. Όμως το θέμα έπρεπε να σταματήσει εκεί ακαριαία. Και να μην υπάρχει η διοχέτευση ετεροχρονισμένων πληροφοριών ότι ο Πορτογάλος είχε μαζέψει τα πράγματά του πριν από τον αγώνα στην Τούμπα, ότι  είχε δυσαρεστήσει πολλούς παίκτες πέραν των γνωστών, ότι ο μάνατζέρ του έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μεταγραφεί ο Ιντέγε στην Κίνα και άλλα μικρά, μικρότερα, μικρότατα και οπωσδήποτε άκαιρα.
Όπως άκαιρη είναι η στιγμή που αποφάσισε η ΠΑΕ να ανακοινώσει με λεπτομέρειες τα οικονομικά της, τις ζημιές της, τα (μη) κέρδη της. Παραμονές ενός κρίσιμου αγώνα σαν τον σημερινό, έχει σημασία η προσήλωση στον στόχο. Με σιωπή και με συγκέντρωση. Εκτός και αν έχουν δίκιο αυτοί που εκτιμούν ότι το περισσότερο μυαλό τής ομάδας βρίσκεται στις αγωνιστικές που ακολουθούν. Οπότε επαναλαμβάνεται με άλλον τρόπο ο παλιός πρωτοσέλιδος τίτλος εφημερίδας ερυθρόλευκων αποχρώσεων: «Ποια Ευρώπη; Το νου σας στο πρωτάθλημα». Ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)