Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Η επόμενη μέρα να μην είναι νύχτα

Εν αρχή είναι η κάθαρση. Να φύγει το παλιό, το λερό, το μουντό. Μερικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν και εκείνοι που πρωτοστάτησαν για την ανατροπή, διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στον τίτλο του Αρχάγγελου της Κάθαρσης. Κόπτονται να αποδείξουν ποιος μάτωσε περισσότερο και ποιος είναι/ήταν ο οδηγός τού καραβανιού προς την επόμενη μέρα. Ο Ιβάν Σαββίδης το έκανε χωρίς περιστροφές και άκομψα για τους
άλλοτε «συναγωνιστές». Οι τρεις βαθμοί που αφαιρέθηκαν από τον ΠΑΟΚ, είπε, είναι θυσία στον βωμό της εξυγίανσης. Αυτός θυσιάστηκε και οι άλλοι δεν στήριξαν.

Την ίδια ώρα επισημοποίησε το ρήγμα στη Συμμαχία. Και αυτό δεν είναι κακό, ούτε έχει σημασία. Σημασία έχει ποιος θα ανέβει στον θρόνο που σφετερίστηκαν κάποιοι προκάτοχοι. Σημασία έχει οι επόμενοι, ο επόμενος, να είναι για όλους και όχι «ο δικός μας», όπως είπε ατυχώς (και αφελώς) ο Ιβάν Σαββίδης για τον Βαγγέλη Γραμμένο. (Και μετά οι δημοσιογράφοι-διαμορφωτές Κοινής Γνώμης έτρεξαν να προλάβουν την γκάφα –αν είναι γκάφα– και την απέδωσαν σε λάθος του διερμηνέα).

Πάντως, η δήλωση Σαββίδη –και όχι μόνο αυτή– γεννά υποψίες ότι αλληλοϋποβλέπονται οι άλλοτε σύμμαχοι, που κάποτε δεν έχαναν ευκαιρία να φωτογραφίζονται πότε πλάι πλάι και πότε ασπαζόμενοι χιαστί. Και ότι υπάρχει (τόσο νωρίς!) έλλειμμα εμπιστοσύνης και φοβούνται ότι η μαντάμ Διαφθορά μπορεί να φύγει μεν, αλλά να επανέλθει με άλλα χρώματα.

Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός –έστω και αν φαντάζουν τόσο μεγάλα τα αίσχη που έγιναν κατά καιρούς την τελευταία εικοσαετία, ώστε φαίνεται πολύ δύσκολο να επαναληφθούν στο μέλλον με την ίδια ένταση και με την ίδια παραγοντική και διαιτητική ξετσιπωσιά. Όμως, αυτό που όλοι πρέπει να προσέξουν είναι η κάθαρση να έχει ουσία. Και η επόμενη μέρα να μην είναι νύχτα.

Ακόμα κάτι: όσοι διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι στην ιδιοκτησία του τίτλου τού εξυγιαντή, ας μην ξεχνούν τον Σταύρο Κοντονή και τον ρόλο που  –με την  «τρέλα» του–  έπαιξε για να αλλάξει ο ρους του ποταμού και να περάσουν τα νερά από τον στάβλο τού Αυγεία. Εκεί όπου είχε πετρώσει η κόπρος για πολλά, πολλά χρόνια.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ