Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Παραγωγή σιωπής και λήθης

Η άρνηση προστατευόμενου μάρτυρα να καταθέσει για το Κοριόπολις, κάτι που αποκάλυψε το δημοσιογραφικό λαγωνικό της Live, ο Σάββας Λιβάνιος (προστατευόμενο είδος ρεπόρτερ που με το πέρασμα των χρόνων σιγά σιγά εκλείπει), είναι μια ακόμα κίνηση για την προετοιμασία προσγείωσης όσων πιστεύουν στην απόλυτη κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ευκαιρία να καθαρίσει το τοπίο από της σβουνιές και τις μυρωδιές μιας περιόδου μεγάλης δυσωδίας, κινδυνεύει να χαθεί –αν δεν έχει χαθεί ήδη. Η παραγωγή σιωπής και λήθης είναι η καλύτερη θωράκιση σε υποθέσεις όπως αυτή που βγήκε στο φως το 2011 και, ακόμα, όπως εκείνη που ακολούθησε μερικά χρόνια μετά, με τα πακιστανικά τηλέφωνα, τις ύποπτες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, τις παρεμβάσεις σε αποφάσεις αθλητικών οργάνων κ.λπ.

Σε πολλές καυτές υποθέσεις οι μηχανισμοί κινούνται αργά, σαν σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας, τα χρόνια περνούν, οι μάρτυρες αλλάζουν ρότα, τα αδικήματα παραγράφονται και το έλος εξακολουθεί να μολύνει τον αθλητικό χώρο. Είδαμε, και το έχουμε σχολιάσει σε παλιότερο άρθρο, πόσες φορές αναβλήθηκε η έναρξη τη δίκης τού Κοριόπολις ή διακόπηκε η εξέλιξή της, όχι μόνο για τυπικές δικονομικές αφορμές, αλλά ακόμα και λόγω ψύχους στην αίθουσα (στ’ αλήθεια τώρα, όχι στην πλάκα!)

Σε παραπλήσιο πλαίσιο κινήθηκε η εξιχνίαση για το «Έγκλημα στη Λαυρίου», δηλαδή σχετικά με τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου για την οποία τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι έμειναν ατιμώρητα πρόσωπα που έδρασαν σε εκείνη τη φονική μάχη. Ο άνθρωπος της Αστυνομίας που χειρίστηκε τότε την έρευνα, αποκάλυψε (sdna) ότι, τότε, «ανακαλύψαμε όλους τους πρωταγωνιστές του περιστατικού και ποιοι ακριβώς προσπάθησαν να καλύψουν τους οργανωτές του μακελειού», αλλά η έρευνα ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους!

Στον ογκώδη φάκελο που είχε δημιουργηθεί υπήρχαν μαρτυρίες, διαπιστώσεις από εισβολές της αστυνομίας σε γραφεία συνδέσμων φιλάθλων και, γενικά, αποδεικτικά στοιχεία, αλλά όλα αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά από τη Δικαιοσύνη για μία απρόβλεπτη δικονομική λεπτομέρεια.
Τελικά, είναι να το παίρνουμε απόφαση ότι σε αυτόν τον χώρο –αλλά και σε αυτήν τη χώρα –, καμιά ελπίδα!

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)