Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Το λάθος του Ιβάν

Ο ΠΑΟΚ δικαιώνει αυτούς που τον πίστεψαν από νωρίς –μαζί τους και τούτη τη στήλη– και όχι τόσο εκείνους που τον ανακάλυψαν τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά για να γίνει ο εκπορθητής του Λιμανιού έχει δρόμο
μπροστά του . Και πολλά ακόμα να μάθει, όχι απαραιτήτως μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να μη βγάζει τα μάτια του μόνος του και μετά να λέει ότι αυτό είναι επαναστατική κίνηση.

Το έκανε το βράδυ της Κυριακής ο άνθρωπος που προσπαθεί (ξοδεύοντας με επιμονή χρήμα, χρόνο και ψυχή) να μεταμορφώσει τον ΠΑΟΚ σε δύναμη τίτλων. Ο Ιβάν Σαββίδης υπερασπίστηκε την περσινή καταστροφική απόφασή του να μην κατεβάσει την ομάδα στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ήταν μια απόφαση που υποθήκευσε την πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα που τρέχει. Η ομάδα ξεκίνησε με ντεζαβαντάζ τριών βαθών –και με ό,τι σήμαινε αυτό για την ψυχολογία της.

Η δήλωση του Ιβάν μετά τη θριαμβευτική νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής ότι ακόμα και αν χαθεί η ευκαιρία του τίτλου είναι ευτυχής για εκείνη την απόφαση, μοιάζει περισσότερο με απολογία παρά με διαπίστωση. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πλήξει τότε το «κατεστημένο» κρατώντας το μαχαίρι από τη λεπίδα του. Και κόπηκε.

Ο Ιβάν λυπάται, λέει, που «οι συνεργάτες και οι συναγωνιστές μάς έλεγαν ότι θα προχωρήσουμε μαζί», αλλά δεν συμπορεύτηκαν. Τι ήθελε να του κάνουν τότε στην επιχείρηση αυτοκτονίας, όταν ο Δικέφαλος είχε περάσει τη θηλιά και στα δυο του κεφάλια; Να του σπρώξουν το σκαμνάκι; Δεν χρειάστηκε, το έκανε μόνος και τώρα βλέπει ότι θα μπορούσε να ήταν πέντε βαθμούς αντί για οκτώ πίσω από τον κλονισμένο Ολυμπιακό που περνάει τη δική του κρίση με τρεις διαδοχικές ήττες, αλλαγή προπονητή και τραυματισμένο τον βαρύ, τον μασίφ, «Εγώ» του.

Είναι μερικοί άνθρωποι που ράβουν ιδιωτικές αλήθειες, τις πιστεύουν οι ίδιοι, και τις φοράνε κατάσαρκα. Αυτό κάνει τώρα ο Ιβάν που πλασάρει ένα λάθος σαν πράξη ηρωική. Η οποία στην ουσία δεν είναι για τον ΠΑΟΚ τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα πυροβολισμός στα πόδια του. Από τον ίδιο.