Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Φρένο από Τραμπ στις γυναίκες του Θιβέτ λόγω Κίνας...

Ποια σχέση μπορεί να έχει ένα ασήμαντο ποδοσφαιρικό τουρνουά γυναικών με την εξωτερική πολιτική των υπερδυνάμεων; Όταν ανακατεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ, όλα μπορούν να συμβούν! Με απόφαση που ήλθε κατευθείαν από τον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, η άτυπη εθνική γυναικεία ομάδα του Θιβέτ δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί σ’ ένα φιλικό τουρνουά στο
Τέξας των ΗΠΑ, επειδή οι παίκτριες δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν βίζα. Γιατί; Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση. Ή, μάλλον, υπάρχει μία, αλλά κανείς δεν την παραδέχεται: για τον φόβο ενός διπλωματικού επεισοδίου! Ο Τραμπ έχει ανοίξει αμέτρητα μέτωπα στον ένα μήνα παραμονής του στην προεδρία των ΗΠΑ και το τελευταίο που θα ήθελε ήταν να βρει απέναντι του τους Κινέζους για ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά γυναικών, με το οποίο ασχολούνται ελάχιστοι.

Οι 16 γυναίκες που αποτελούν την ομάδα του Θιβέτ, στην πλειοψηφία τους νεαρές κοπέλες, είναι πρόσφυγες. Έφυγαν διωγμένες από την πατρίδα τους, τη στέγη του κόσμου όπως τη λένε, η οποία αποτελεί ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας. Όλες έχουν πια ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ινδία και το Νεπάλ. Οι χώρες αυτές δεν είναι μέσα στις επτά, για τις οποίες ο Τραμπ εξέδωσε το αυθαίρετο φιρμάνι του για ταξιδιωτικό αποκλεισμό, έτσι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για το τουρνουά αυτό. Τους παρακίνησε η Κέισι Τσίλντερς, η Αμερικανίδα εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας. Τις οδήγησε στην αμερικάνικη πρεσβεία στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, απ’ όπου θα ταξίδευαν για το Ντάλας, αλλά εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.

«Δεν έπεισαν»

Οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα όταν τους ειδοποίησαν τι ήταν αυτές οι κοπέλες που ήλθαν μαζί για να πάρουν χαρτιά. Ο επίσημος λόγος ήταν ότι «δεν έπεισαν τους υπαλλήλους της πρεσβείας ότι είχαν καλό λόγο για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ». Δηλαδή ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά δεν είναι καλός λόγος. Φυσικά αν αυτές οι γυναίκες δεσμεύονταν ότι δεν θα φορούσαν τη φανέλα με τη σημαία του Θιβέτ, θα τους έδιναν βίζα. Φυσικά, και τα κορίτσια και η Τσίλντερς αρνήθηκαν.
Το Θιβέτ είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την επίσημη Κίνα. Τόσο ευαίσθητο, που προκαλούν φασαρία ακόμα και για το ποδόσφαιρο. Την ώρα που ολόκληρη την υφήλιο  περιδιαβαίνουν ομάδες περιοχών που επιδιώκουν να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες, από την Βόρεια Κύπρο και την Καταλονία μέχρι το Κουρδιστάν και την Αμπχαζία, κανείς δεν διαμαρτύρεται, τουλάχιστον επίσημα. Μόνο η Κίνα είναι έτοιμη να προκαλέσει χαμό. Το’ χει ξανακάνει, άλλωστε.

Της έκοψαν το τυρί! 

Το 2001 στην Κοπεγχάγη της Δανίας η αντίστοιχη ανδρική ομάδα του Θιβέτ, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από εξόριστους Θιβετιανούς που ζουν στην Ευρώπη, αποφάσισε να δώσει έναν φιλικό συμβολικό αγώνα με τη Γροιλανδία, επίσης μη αναγνωρισμένη ομοσπονδία από τη ΦΙΦΑ, αλλά ειδικό διοικητικό έδαφος της Δανίας. Η τότε κινέζικη κυβέρνηση απείλησε τη δανέζικη με σφοδρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που γινόταν το ματς. Οι Δανοί το σκέφτηκαν για λίγο, αλλά τελικά αποφάσισαν να μην υποκύψουν. Το παιχνίδι έγινε κανονικά, οι Θιβετιανοί έχασαν με 4-1 και η Δανία έκανε… πέντε χρόνια να εξάγει τυρί στην Κίνα!
Από τότε η ομάδα του Θιβέτ έχει δώσει δέκα αγώνες. Ο μοναδικός με ομάδα αναγνωρισμένη από τη ΦΙΦΑ ήταν το 2007, όταν αντιμετώπισε το Μπουτάν σε ινδικό έδαφος και ηττήθηκε με 3-0. Έπαιξε, επίσης, στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, σε τουρνουά μη αναγνωρισμένα. Σε όλες τις περιπτώσεις η κινέζικη κυβέρνηση διαμαρτυρόταν επισήμως και προκαλούσε φασαρία δυσανάλογη με την πραγματική προβολή του αγώνα. Τέτοια, που τελικά έφερνε το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Η Απαγορευμένη Ομάδα»

Το πρώτο παιχνίδι, αυτό με τη Γροιλανδία το 2001, έγινε αντικείμενο μέχρι και για κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ! Ονομάστηκε «Η Απαγορευμένη Ομάδα» και προβλήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (όχι, δυστυχώς, στη δική μας). Οι Θιβετιανοί, πάντως, εδώ και εννέα χρόνια έχουν απογοητευθεί και δεν κατεβάζουν ομάδα, παρ’ ότ,ι το ποδόσφαιρο αντιπροσωπευτικών ομάδων που δεν ελέγχονται από τη ΦΙΦΑ ανθεί. Ίσως παίζει ρόλο και η υποχώρηση του Δαλάι Λάμα, του θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη των Θιβετιανών, που ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι η απόσχιση του Θιβέτ από την Κίνα, αλλά η προσπάθεια για μια μεγαλύτερη αυτονομία της περιοχής από το Πεκίνο.

Προληπτικά 

Οι ΗΠΑ ουσιαστικά λειτούργησαν προληπτικά. Προφανώς γνώριζαν ότι οι Κινέζοι ήταν έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν και απλώς εξαφάνισαν το πρόβλημα με την τακτική «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Η Τσίλντερς δήλωσε απογοητευμένη που η χώρα της δεν δέχτηκε τις Θιβετιανές παίκτριες, που θα έστελναν μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Τόνισε, όμως, ότι η ομάδα όχι μόνο δεν θα διαλυθεί, αλλά θα προσπαθήσει να παίξει σε μια χώρα όπου την αποδέχεται και θα αισθάνεται ευπρόσδεκτη.

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ