Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Ψήφοι στο Κόμμα των Ζώων

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ 11 ΣΗΜΕΙΑ.

ΣΕ Εκλογές έχει η Ολλανδία την προσεχή Τετάρτη. Κι όποιος σκεφτεί «τι με νοιάζει εμένα;» καλύτερα να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Οι ολλανδικές εκλογές αποτελούν τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων (σίγουροι επόμενοι η Γαλλία και η Γερμανία) που αφορούν
άμεσα και την Ελλάδα, σε σχέση με τις ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη.
Η στήλη, βέβαια, δεν έχει σκοπό να κάνει… βαρύγδουπη πολιτική και εκλογική ανάλυση, αλλά να επισημάνει άγνωστες πτυχές, γεγονότα και στοιχεία και να φωτίσει το σημαντικό γεγονός με το δικό της φακό.

1. Βίλντερς: Προφανώς κάπου θα το έχετε ακούσει αυτό το όνομα. Από την Τετάρτη μάλλον θα το ακούτε συχνότερα. Ο 54χρονος ηγέτης του «Κόμματος της Ελευθερίας» προεξοφλείται ότι θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά οι πιθανότητές του να γίνει πρωθυπουργός είναι μηδαμινές. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα που αναμένεται να πάρουν έδρες έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του! Ξενοφοβικός όσο δεν πάει, υπόσχεται να διώξει τους Μουσουλμάνους μετανάστες και να δώσει τα λεφτά της Ολλανδίας στους Ολλανδούς. Επίσημα άθεος, αλλά ζητάει τη στήριξη των Χριστιανών, που τους αποκαλεί «συμμάχους». Παράδοξο: Η μητέρα του έχει καταγωγή από την Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου!

2. Απλή αναλογική: Η Ολλανδία δεν έχει εκλογικές περιφέρειες. Ολόκληρη η χώρα λογίζεται ως μία περιφέρεια και οι 150 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα, χωρίς κανένα μπόνους στο πρώτο. Όποιο κόμμα περάσει ποσοστό 0,67% εκλέγει βουλευτή. Το όριο αυτό είναι το πιο μικρό που ισχύει σε όλα τα εκλογικά συστήματα της υφηλίου.

3. Συνταξιούχοι-ζωόφιλοι: Στις περασμένες εκλογές του 2012 οι έδρες μοιράστηκαν σε 12 διαφορετικά κόμματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε το «50Plus», το κόμμα των συνταξιούχων, που εξέλεξε έναν βουλευτή για να υπερασπίσει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντά τους, και το

4. «Κόμμα για τα Ζώα» (PvdD), μει δύο εκπροσώπους στο κοινοβούλιο, οι οποίοι προτείνουν νομοσχέδια σχετικά με την προστασία των ζώων! Και τα δύο αναμένεται να κερδίσουν έδρες και σ’ αυτή την αναμέτρηση.

5. Ντάισελμπλουμ: Ο… αγαπημένος μας πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός οικονομίας της Ολλανδίας Χερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν την επανεκλογή του ως βουλευτής, αφού το κυβερνών Εργατικό Κόμμα του Μαρκ Ρούτε αναμένεται να έχει σημαντική μείωση στα ποσοστά του. Αν και υπάρχει ακόμα η πιθανότητα οι Εργατικοί να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (ειδικά αν ενωθούν όλοι εναντίον του Βίλντερς), θεωρείται σίγουρο ότι ο Ντάισελμπλουμ θα αντικατασταθεί.

6. Καταμέτρηση: Από το 2002 και μετά η καταμέτρηση των ψήφων γινόταν και με ηλεκτρονικό τρόπο. Ο υπουργός εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ δήλωσε ότι αυτή τη φορά θα γίνουν και με το χέρι! Το… πισωγύρισμα οφείλεται στις πληροφορίες που διαρρέουν κάθε τόσο στον Τύπο της χώρας, ότι ομάδες χάκερς που εδρεύουν στη Ρωσία έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα των υπουργείων κι ενδεχομένως έχουν τη δυνατότητα να παραποιήσουν τα αποτελέσματα!

7. Καραϊβική: Ως αναπόσπαστα τμήματα του ολλανδικού βασιλείου θεωρούνται και τα νησιά της Καραϊβικής, που παλαιότερα αποτελούσαν τμήμα των Ολλανδικών Αντιλών! Εκλογές θα γίνουν κανονικά στην Μπονέρ, τον Άγιο Ευστάθιο και τη Σαμπά, τρία νησιά που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το ευρωπαϊκό ολλανδικό έδαφος, όμως λειτουργούν σαν κανονικές επαρχίες.

8. Πρόωρες: Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι πρώτες μετά από σχεδόν 20 χρόνια κατά τις οποίες η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μια πλήρη πενταετή θητεία πριν τεθεί και πάλι στην κρίση του λαού. Από το 2002 μετά έχουν γίνει πέντε εκλογικές αναμετρήσεις (2002, 2003, 2006, 2010, 2012), κάτι μάλλον σπάνιο για δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

9. Βασιλιάς: Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται υπό τη βασιλεία του Βίλεμ Αλεξάντερ, ο οποίος διαδέχτηκε τη μητέρα του βασίλισσα Βεατρίκη το 2013. Παραδοσιακά οι Ολλανδοί βασιλιάδες, ως υπήκοοι του κράτους, έχουν δικαίωμα ψήφου, όμως η βασιλική οικογένεια παραδοσιακά δεν το ασκεί ποτέ. Ο Βίλεμ Αλεξάντερ θεωρητικά είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης, ωστόσο σύμφωνα με το ολλανδικό σύνταγμα ο βασιλιάς δεν έχει καμία ευθύνη για τα ζητήματα του κράτους, έτσι παίζει το ρόλο του εγγυητή του πολιτεύματος.

10. Συμμετοχή: Παρά τη γενικότερη χαλαρότητα, οι Ολλανδοί θεωρούν υποχρέωσή τους να προσέρχονται στις κάλπες και το ποσοστό συμμετοχής στις προηγούμενες εκλογές του 2012 (74,6%) ήταν από τα μεγαλύτερα που έχουν επιτευχθεί σε προηγμένο δυτικοευρωπαϊκό κράτος. Παραδοσιακά μικρό, επίσης, είναι και το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων (0,4% το 2012), δεν τα χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί ως μέσο απόδειξης της δυσαρέσκειάς τους.

11. Ντιμπέιτ: Σε αντίθεση με αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, στην Ολλανδία τα σημαντικότερα ντιμπέιτ γίνονται μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες! Το βασικό ντιμπέιτ του καναλιού NPO 1 θα γίνει την προσεχή Δευτέρα και του καναλιού NOS την προσεχή Τρίτη! Τετάρτη ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει…

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Τα άγνωστα των ολλανδικών εκλογών»)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ