Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Εξαήμερο ρεσιτάλ με φάλτσα

Η μετά Γκιρτζίκη (και των συν αυτώ) εποχή είναι γεμάτη από αγώνες με διαιτητική αστάθεια. Χθες, το  ολοφάνερο, και δια γυμνού οφθαλμού, οφσάιντ στο γκολ του Ατρόμητου –που θα μπορούσε να είχε κρίνει την πρόκριση, αν ο Ολυμπιακός
δεν αντιδρούσε αποφασιστικά και αποτελεσματικά–  ήρθε να προστεθεί σε ένα εξαήμερο ρεσιτάλ κακών διαιτησιών που άρχισαν το Σάββατο και έφτασαν ώς την Πέμπτη.

Αλλού οι διαιτητές αριστεύουν, αλλού υπνοβατούν και δεν βλέπουν ή βλέπουν οράματα. Η ΚΕΔ προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο κουβάρι με παλιά νήματα και το πράγμα μπλέκεται.
Τώρα που η ΕΠΟ απαλλαγμένη από τα βαρίδια της αμαρτωλής περιόδου επιχειρεί να δώσει σχήμα στο χάος δυο δεκαετιών, η διαιτησία (των παλιών υλικών) μοιάζει να τα έχει χαμένα. Κάνει προσπάθειες να κοιτάξει μπροστά και το μόνο που καταφέρνει είναι να αλληθωρίζει.

Κάποιοι διαιτητές φοβούνται τη σκιά του παρελθόντος, κάποιοι άλλοι τρέμουν το φως της νέας κατάστασης που έρχεται, μερικοί σφυρίζουν ενοχικά υπέρ εκείνων που κάποτε αδίκησαν και, πάλι ενοχικά, εναντίον αυτών που άλλοτε ευνόησαν. Και όλοι μαζί  ψάχνουν χρυσή τομή από τη μια να μην κατηγορηθούν για εύνοια και από την άλλη να μην λοιδορηθούν για άλλους σφαγιασμούς μαζί με τους προηγούμενους της καριέρας τους.

Αλλά δεν θα δούμε στη διαιτησία άσπρη μέρα όσο θα ανακυκλώνονται στους πίνακες παλιά ονόματα, που έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Και μερικά από τα οποία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται σε συναλλαγές, και σε τηλεφωνικές συνομιλίες έκφρασης υποταγής. Σε ντοκουμέντα δηλαδή που βγαίνουν αστείρευτα και αδιάκοπα συνεχώς στη δημοσιότητα. Όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν μάθαμε την απομαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία εν ενεργεία διαιτητή που προσπαθούσε να πείσει, επίσης εν ενεργεία, παράγοντα ότι, «ξέρετε, αυτά τα άσχημα που σας είπε κάποιος για εμένα δεν είναι αλήθεια και θέλω να βρεθούμε απαραιτήτως». 

Ήταν και αυτό ένα ντοκουμέντο από το βεβαρημένο παρελθόν που χαίνει δηλητηριάζοντας ό,τι καινούργιο έρχεται. Και το οποίο μπορεί να επηρεάζει τις τωρινές αποφάσεις εκείνων των διαιτητών που θέλουν να δείξουν πως έπαψαν να είναι παιδιά του συστήματος.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)