Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Μυαλό δεν βάζουν

Ο Παναθηναϊκός νίκησε –και άρεσε– στο ντέρμπι, αλλά αυτό ήταν απλώς ένα βήμα. Που σημαίνει ότι προχώρησε αλλά δεν έφτασε. Για να φτάσει χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και σοβαρότητα. Το τελευταίο φαίνεται ότι, ακόμα, λείπει από το Παναθηναϊκό που έχει πελαγώσει σε όλη την περίοδο και μια επιτυχία δεν είναι σωσίβιο για ό,τι καταστροφικό έχει προηγηθεί. Η δήλωση του Βασίλη Κωνσταντίνου στην κλήρωση του Κυπέλου ότι προτιμούσε για αντίπαλο τον Ολυμπιακό και όχι τον ΠΑΟΚ, αλλά και η
έκφραση δυσαρέσκειας του Μάνου Μαυροκουκουλάκη για τον ίδιο λόγο, δεν δείχνουν σοβαρότητα, δείχνουν ελαφρότητα και προπέτεια.

Όταν για χρόνια έχεις εκτεθεί στις αποτυχίες, δεν βγάζεις γλώσσα μόλις νιώθεις λίγο καλύτερα. Και δεν υποτιμάς μια ομάδα με το μέγεθος του Ολυμπιακού, έστω και αν τη βρίσκεις στα κάτω της. Ακόμα και αντίπαλος σαφώς χαμηλότερης δυναμικότητας και μικρότερης λάμψης να υπήρχε στην τετράδα, πάλι στοιχειωδώς έξυπνη συμπεριφορά (δεν μιλάω για ευγένεια) σε κάνει να πεις τα τυποποιημένα περί δυσκολιών όλων των αγώνων και τα συναφή, και όχι ότι προτιμούσες τον πραγματικά αδύναμο.

Γενικότερα, αυτή η περιφρόνηση-πείραγμα για τον Ολυμπιακό που έδειξαν οι άλλοι τρεις στην κλήρωση (η αίσθηση ότι οι πάντες τον ήθελαν αντίπαλο στην ημιτελική φάση), υπογραμμίζει την αφέλεια που τους οδήγησε και φέτος στην αποτυχία στο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα στο οποίοι όλοι δήλωναν πανέτοιμοι να το κατακτήσουν. Αλλά μόνο στα λόγια, μόνο στο μιλητό. Μιλούσαν για «τον χειρότερο Ολυμπιακό των τελευταίων δεκαετιών» και χαριεντίζονταν, αλλά άκουσαν τον αέρα του προσπεράσματός του και –για μια ακόμα φορά!– τον έχασαν από τα μάτια τους.

Μυαλό δεν έβαλαν και γι’ αυτό πάλι χτίζουν με λέξεις πάνω στις λέξεις. Που λέει ο λόγος (και ο λαός) εκείνος ακόμα δεν πέθανε και αυτοί του κάνουν τα σαράντα. Ενώ θα έπρεπε οι υπεύθυνοι των τριών να μεταδίδουν στους παίκτες τους τη σοβαρότητα με την οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανός αντίπαλος σε αυτή την τελική φάση του Κυπέλλου. Για να μην αναφωνήσουν στο τέλος, αν τους προκύψει κάτι ανάποδο, «όχι, ρε πούστη μου!». Όπως δηλαδή έκανε ο κύριος Μαυροκουκουλάκης όταν είδε ότι το μπαλάκι της κληρωτίδας δεν έβγαλε «αιώνιο» ντέρμπι.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)