Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Του πρόσφεραν λουκούλλειο γεύμα και πήρε μόνο μια πηρουνιά

Η «απομπεντοποίηση» δεν κυλάει καλά για τον Ολυμπιακό. Ο Μπέντο εξοβελίστηκε, ο Βούζας ενθρονίστηκε, ο Καρντόσο οδεύει προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας (γιατί το 14λεπτο που του εμπιστεύτηκε ο κόουτς στο ντέρμπι δεν
αλλάζει τα δεδομένα), ο Λεάλι παραμερίστηκε, ο Τσόρι επανεγκαταστάθηκε, αλλά ο Ολυμπιακός μετά από την αλλαγή στον πάγκο έδωσε τέσσερα παιχνίδια και ο απολογισμός βγαίνει αρνητικός: μια νίκη, μια ισοπαλία, δυο ήττες.
Οι δηλώσεις του Βούζα μετά το ντέρμπι δείχνουν νευρικότητα και ανάγκη στήριξης. Τα έριξε στους παίκτες, εκ των οποίων «κάποιοι δεν είναι αντάξιοι των προνομίων που απολαμβάνουν» και ένιωσε την ανάγκη να εγκωμιάσει τη διοίκηση που «παρέχει στους ποδοσφαιριστές τα πάντα», ακόμα –θα πω εγώ– και τη δυνατότητα μεταγραφής μεσούσης της περιόδου, αρκεί να έρθει δυνατή προσφορά. Τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν αναπόφευκτα:
** Ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη ήταν κακός, διασύρθηκε και «έφταιγε ο Λεάλι».
** Ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο ήταν κάκιστος και θα μπορούσε να διασυρθεί, αλλά αυτή τη φορά δεν είχε Λεάλι και Μπέντο για να ρίξει το φταίξιμο.
Οι ευθύνες είναι βαθύτερες και δεν αποδίδονται σωστά με αναρτήσεις του στιλ Τσόρι στο facebook, που κατακεραυνώνουν τον αποδιοπομπαίο κόουτς και χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου. Οι τρεις ήττες του Ολυμπιακού στα ισάριθμα εκτός έδρας φετινά ντέρμπι αν δεν δείχνουν κρίση δείχνουν υποχώρηση. Ανάλογη αλυσίδα αποτυχιών είχε πλέξει την περίοδο 2010-11 όταν έχασε μακριά από το Καραϊσκάκη από τους τρεις βασικούς αντιπάλους του: από Παναθηναϊκό 2-1, ΑΕΚ 1-0, ΠΑΟΚ 2-1. Στα 5 πρωταθλήματα που μεσολάβησαν από τότε έως το φετινό, ο Ολυμπιακός έδωσε 13 εκτός έδρας αγώνες πρωταθλήματος με τα άλλα μεγάλα ονόματα και δεν ξεπέρασε συνολικά τις 3 ήττες –όσες δηλαδή έχει υποστεί τώρα, σε μια περίοδο.
Ο πολύ κακός Ολυμπιακός της Κυριακής βρέθηκε απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος θα μπορούσε να τον βυθίσει σε βαθιά αγωνιστική κρίση αν είχε τον τρόπο να εκμεταλλευτεί την υπεροχή του. Ο Παναθηναϊκός είναι –φυσιολογικά–  ικανοποιημένος για τη νίκη, αλλά όχι και για το σκορ με την αναλογία των ευκαιριών που του παρουσιάστηκαν. Σαν να του προσφερόταν ένα λουκούλλειο γεύμα και αυτός αρκέστηκε σε μια πιρουνιά. Λόγω αδεξιότητας.

** Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης με τίτλο «Επάνοδος στην περίοδο 2010-11»