Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Κοριόπολις και Καλτσιόπολι

Η δίκη για το περιβόητο «Κοριόπολις» συνεχίζεται χελωνοδρομώντας. Αλλεπάλληλες διακοπές έστειλαν πολλές φορές την μπάλα στην εξέδρα, κάποτε με παράξενες αιτίες που άρχιζαν από τη στενότητα χώρου και έφταναν ώς το
ψύχος μιας αίθουσας που ήταν άπλετα ευρύχωρη αλλά δεν είχε θέρμανση!
Ψάχνοντας για πολλή ώρα στη διαδικτυακή θάλασσα, βρήκα μερικές από τις αναβολές και τις επανενάρξεις, για μια δικαστική ιστορία που ήρθε στο φως το 2011. Προσέξτε:
** Η δίκη ήταν να αρχίσει τον Απρίλιο του 2016 και αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.
** Ορίσθηκε να ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη αλλά πάλι αναβλήθηκε γιατί μόλις τότε διαπιστώθηκε ότι δεν χωράνε στην αίθουσα, που είχε οριστεί, οι 84 κατηγορούμενοι και οι 65 μάρτυρες!
** Το Νοέμβριο, οπότε θα άρχιζε, πήρε νέα αναβολή επειδή δήλωσε κώλυμα δικηγόρος που εκπροσωπούσε πολλούς κατηγορούμενους.
** Τον Δεκέμβριο άρχισε πάλι, αλλά η διαδικασία αναλώθηκε στην εξέταση του αιτήματος του ελληνικού Δημοσίου να παραστεί στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Το αίτημα απορρίφθηκε και η συνέχιση μετατέθηκε.
** Στις 9 Ιανουαρίου άρχισε πάλι η δίκη στη μεγάλη και άνετη αίθουσα τελετών του Εφετείου, αλλά πρόλαβαν μόλις τρεις μάρτυρες να καταθέσουν και η διαδικασία πάγωσε –κυριολεκτικά – από τον παγετό των ημερών. Γιατί; Επειδή η αίθουσα είχε τόσο ψύχος ώστε οι παράγοντες της δίκης φορούσαν παλτό και γάντια.

Αυτά ώς εδώ. Δεν ψάχνω άλλο, δεν περιγράφω άλλο. Κάνω όμως ως επίλογο μια σύγκριση με το αντίστοιχο ιταλικό «Κοριόπολις», το «Καλτσιόπολι».
Το σκάνδαλο στην  Ιταλία έσκασε τον Μάιο του 2006 και τον Ιούνιο ο εισαγγελέας παρέπεμψε στην αθλητική δικαιοσύνη τις Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Λάτσιο κ.λπ.. Στα τέλη του ίδιου μήνα άρχισε η αθλητική δίκη και στα μέσα του Ιουλίου βγήκαν οι πρωτόδικες αποφάσεις για υποβιβασμούς, αφαιρέσεις βαθμών, αποκλεισμούς γηπέδων και άλλες.

Όσο για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, η πρωτόδικη διαδικασία ήταν τόσο γρήγορη ώστε το δικαστήριο αποφάσισε να μην γίνεται χρήση βίντεο και ηχογραφημένων συνομιλιών στη διάρκεια της δίκης για να κερδηθεί χρόνος, μαζί και η χαμένη εμπιστοσύνη στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Κάτι που δύσκολα θα κερδηθεί στο ελληνικό.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: