Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Όταν τράβηξαν την πρίζα που συντηρούσε τη Δημοσιογραφία

ΜΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, 13 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Η Δημοσιογραφία με δέλτα κεφαλαίο, ψυχορραγούσε στην Αμερική, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, για πολλά χρόνια πριν από τις μέρες μας. Τα γιατί και τα πώς δεν είναι του παρόντος, αν και την αρχή της αρρώστιας της γνήσιας Δημοσιογραφίας, αυτής δηλαδή που με όποιο κόστος αναζητάει την αλήθεια για χάρη όσων δεν έχουν φωνή και
πρόσωπο απέναντι στην εξουσία, συμπίπτει με την αρχή της υποχώρησης διεθνώς, της Δημοκρατίας και της επικράτησης του σκληρού καπιταλισμού. Υπάρχει όμως μια σημαδιακή ημερομηνία, τότε που το σύστημα τράβηξε την πρίζα στα μηχανήματα με τα οποία συντηρούσαν τη Δημοσιογραφία ζωντανή. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μάλλον της έβαλε την ταφόπλακα.

Ήταν ένα βράδυ του 2004 στην Αμερική, λίγο πριν από την εκλογή Τζορτζ Μπους του νεώτερου για τη 2η θητεία του. Έγινε στην εκπομπή 60 λεπτά του CBS, που παρουσίαζε ο εμβληματικός δημοσιογράφος Νταν Ράδερ και παραγωγός της ήταν η θρυλική ρεπόρτερ Μαίρη Μέιπς, βραβευμένη για την υπόθεση των βασανιστηρίων στο Αμπού Γκράιμπ. Το θέμα που έβγαλαν το 2004 ήταν η συγκάλυψη από τον πατέρα Μπους, της άρνησης του υιού Μπους να υπηρετήσει στο Βιετνάμ και ο διορισμός του σε μια υπηρεσία για τσάτσους.

Η διοίκηση Μπους τους κυνήγησε ανελέητα, σπιλώνοντας την αξιοπιστία τους, με αποτέλεσμα την απόλυση της Μέιπς και της ομάδας της και την παραίτηση του Νταν Ράδερ από το CBS μετά από 42 χρόνια μάχιμης δημοσιογραφίας. Δείτε την ταινία Η ΑΛΗΘΕΙΑ (TRUTH) του Τζέιμς Βάντερμπιλντ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Κέιτ Μπλάνσετ  (φωτο). Οι παλιοί δημοσιογράφοι για να θυμηθείτε πώς ήταν κάποτε η δουλειά μας. Οι νεώτεροι για να αναρωτηθείτε αν αυτό που κάνετε σήμερα έχει καμιά σχέση με δημοσιογραφία. Οι υπόλοιποι για να καταλάβετε πως δεν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι αλήτες ή ρουφιάνοι.

Ευγενία Χριστοπούλου 
(Από το fb)