Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Πώς οι ξυπόλητοι του Νότου βάζουν τους παιδοβούβαλους του Βορρά στα καλάθια

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ

Η Ευρώπη παλεύει, θεωρητικά, να ενωθεί σε μία χώρα και προς το παρόν είναι υποταγμένη από μία χώρα. Θέλει στο μακρινό οργουαλικό μέλλον να έχει μια κεντρική κυβέρνηση, έναν στρατό, έναν υπουργό οικονομικών (ας βαλσαμώσει με τη μέθοδο της κρυονιοκής τον Σόιμπλε), μια αστυνομία και μια κοινή σκέψη, προφανώς εκπορευόμενη από τους νόες του Βερολίνου.
Δηλαδή πράγματα ανέφικτα, καθώς όλο και περισσότερο η Ευρώπη αντί να ενώνεται πολυδιασπάται σαν παγόβουνο που το πρόσβαλε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το πρώτο πραγματικά ευρωπαϊκό κοινό δημιούργημα δεν έρχεται από τα μυαλά των Βρυξελλών αλλά από τους πολύστροφους μπασκετικούς εγκέφαλους που διοργανώνουν ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μια «Α΄ Εθνική» της ηπείρου! Η Ευρωλίγκα που αρχίζει σήμερα έχει τα στοιχεία μιας εθνικού Λίγκας και διαφέρει μόνο στο πώς αυτή η πρωτόλεια διοργάνωση στήθηκε. Γιατί το όλο πράγμα φτιάχτηκε με έναν ετσιθελισμό –με αυτόν τον ετσιθελισμό που χαρακτηρίζει συχνά τους μπασκετικούς φορείς– αλλά πώς αλλιώς να γίνει για να αρχίσει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα;

Έτσι, οι ομάδες που μετέχουν δεν προκρίθηκαν μέσα από κάποια διαδικασία, αλλά επιλέχθηκαν. Είναι έντεκα εκλεκτές, εξασφαλισμένες με δεκαετή συμβόλαια, και άλλες πέντε που θα μπαίνουν, θα βγαίνουν ή θα μπαινοβγαίνουν κατά το δοκούν. Είναι ένα αμιγώς πρωτάθλημα της μπασκετικής ελίτ που χωρίζει την ήπειρο σε κατηγορίες δύο ταχυτήτων – όπως άλλωστε συμβαίνει γενικά με τις χώρες που συναποτελούν την κατ’ ευφημισμό Ενωμένη Ευρώπη. Τη χωρίζει, δηλαδή, σε προνομιούχους (που μετέχουν στο πραγματικό Πρωτάθλημα Ευρώπης) και παρακατιανούς (που μένουν εντός των συνόρων τους).

Το ωραίο και το οξύμωρο είναι ότι η Ελλάδα των πάμπτωχων εκπροσωπείται στο πρωτάθλημα των πλούσιων μπασκετικά, με δύο ομάδες-αγκάθι στο μάτι τής γενικότερης ευρωπαϊκής και βερολινέζικης λογικής. Η οποία δεν μπορεί να καταλάβει πώς οι ξυπόλητοι του Νότου βάζουν τους παιδοβούβαλους του Βορρά στα καλάθια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διαβάστε όσοι έχετε απορίες περί της νέας Ευρωλίγκας το θέμα του Γιάννη Ψαράκη με ερωταπαντήσεις στη σημερινή Live. Δεν θα σας μείνει αναπάντητο ερώτημα. Ούτε ένα.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης με τίτλο «Το μπάσκετ ενώνει την Ευρώπη»)