Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Κάτι περισσότερο από ένα ιπποδρόμιο…

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΧΛΙΔΗΣ. ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΠΕΛΑ ΑΞΙΑΣ 600.000 ΛΙΡΩΝ.

Άσκοτ. Ένας τόπος μυθικός για όσους ασχολούνται με τις ιπποδρομίες, αλλά και πασίγνωστος για όλους τους άλλους. Ένα χωράφι στην περιοχή του Μπερκσάιρ, το οποίο έτυχε να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κάστρο των Ουίνδσορ, αποτελεί εδώ και τρεις αιώνες τη Μέκκα των
παγκόσμιων ιπποδρομιών. Κάθε ιπποδρομιακή ημέρα στο Άσκοτ έχει ξεφύγει πια από τα όρια ενός αθλητικού ή στοιχηματικού ραντεβού. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, πασπαλισμένο με τη χρυσόσκονη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Αν θέλετε να ζήσετε μια εμπειρία στο Άσκοτ, όπως αυτή που θα παρακολουθήσουν σήμερα οι φίλιπποι, καλύτερα να οπλιστείτε με υπομονή: Οι προσκλήσεις στην εξέδρα των επισήμων είναι κλεισμένες για τα επόμενα δύο χρόνια! Την ημέρα δε που διεξάγεται το Γκολντ Καπ, η πιο γνωστή ιπποδρομιακή κούρσα ανά την υφήλιο, οι θέσεις έχουν κλειστεί από τώρα για την επόμενη τετραετία!

Λέγεται, κι όχι άδικα, ότι το Άσκοτ είναι το μοναδικό ιπποδρόμιο στη Βρετανία η προσοχή είναι μοιρασμένη στον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες. Από βασιλιάδες και ευγενείς μέχρι παγκόσμιους μεγιστάνες του πλούτου, από ηθοποιούς και τραγουδιστές μέχρι γνωστούς ποδοσφαιριστές και παίκτες του γκολφ. Μέχρι και ο σταρ της ταχύτητας Γιουσέιν Μπολτ έχει βρεθεί στις κερκίδες του.

Οι ιπποδρομίες στο Άσκοτ ξεκίνησαν το μακρινό 1711. Η βασίλισσα Άννα, της δυναστείας που κυβερνά μέχρι σήμερα τη Βρετανία, έδωσε την άδεια να γίνουν οι πρώτες ιπποδρομιακές κούρσες. Η πρώτη ιπποδρομία έγινε στις 11 Αυγούστου και το έπαθλο ήταν 100 γκινέες, σημαντικά λεφτά για την εποχή, όμως καμία σχέση με τα εκατομμύρια των λιρών που χορεύουν σήμερα στα πόδια των αλόγων και των αναβατών. Έκτοτε το ιπποδρόμιο λειτουργεί αδιάλειπτα, ακόμα και την εποχή των δύο Παγκοσμίων πολέμων έγιναν κούρσες. Το 1813 το βρετανικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η περιοχή απαγορεύεται να απαλλοτριωθεί και θα ανήκει πάντα στον τοπικό δήμο. Ακριβώς έναν αιώνα αργότερα, το 1913, πάλι το κοινοβούλιο νομοθέτησε για να δημιουργηθεί η Αρχή του Άσκοτ (Ascot Authority), η οποία διοργανώνει τις κούρσες. Ως το 1945 το Άσκοτ φιλοξενούσε μόνο τις κούρσες του Γκολντ Καπ και ήταν ανοιχτό μόνο τέσσερις ημέρες το χρόνο. Από τότε, όμως, ακολούθησε το μεγάλο ενδιαφέρον για τις ιπποδρομίες και όχι μόνο και σήμερα είναι ανοιχτό για 26 διαφορετικές ιπποδρομιακές ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τη διοργάνωση των ιπποδρομιών κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν την παράδοση, αλλά να μετατρέψουν και το γεγονός σ’ αυτό που είναι σήμερα, ένα παγκόσμιο ραντεβού πλούτου και χλιδής. Θέσπισαν ένα αυστηρότατο πρωτόκολλο, το οποίο τηρούν απαρέγκλιτα όλοι, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους στάτους. Η πιο γνωστή παράδοση στο Άσκοτ είναι τα… καπέλα των κυριών. Συνηθιζόταν εδώ και αιώνες οι γυναικείες επίσημες ενδυμασίες, ειδικά οι πρωινές, να συνοδεύονται από πλουμιστά καπέλα. Το μάρκετινγκ έκανε κι εδώ το θαύμα του: οι πιο γνωστοί οίκοι ραπτικής έχουν ειδική κολεξιόν για τις ιπποδρομίες του Άσκοτ. Μόνο για τα καπέλα των κυριών στη διοργάνωση του 2016 υπολογίζεται ότι δαπανήθηκε το αστρονομικό ποσό των 600.000 λιρών!

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, πάντως, οι κυρίες πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένες (απαγορεύονται τα έξωμα ή τα υπερβολικά κοντά φορέματα), ενώ και οι κύριοι υποχρεούνται να φορούν είτε πρωινό κοστούμι, είτε σμόκιν και ημίψηλο. Πολλά μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι τακτικοί θαμώνες στο Άσκοτ, μάλιστα έχουν θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες έπαθλα στο όνομά τους. Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζεται μία φορά το χρόνο, στο Γκολντ Καπ (που έγινε τον περασμένο Ιούνιο) και παραδοσιακά πριν λάβει τη θέση της και τοποθετήσει τα στοιχήματά της (λέγεται ότι τηλεφωνούσε η ίδια στο μυθικό μπουκμέικερ Ουίλιαμ Χιλ!) κάνει ένα γύρο στο ιπποδρόμιο σε μια ανοιχτή άμαξα και γνωρίζει την αποθέωση από τους παρευρισκόμενους.

Το Άσκοτ έχει ακόμα μια πρωτιά, αυτή τη φορά κινηματογραφική: Είναι η μοναδική τοποθεσία στον πλανήτη στην οποία έγιναν γυρίσματα για δύο διαφορετικές ταινίες του Τζέιμς Μποντ, το “A View to a Kill” (Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος) το 1985 και το Skyfall το 2012. Οι κερκίδες του ιπποδρομίου είναι και ο βασικός χώρος στο οποίο εκτυλίσσεται το σενάριο του παγκοσμίως γνωστού μιούζικαλ Ωραία Μου Κυρία

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής)