Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Παραλογισμός

Αυτό που συμβαίνει με τον φετινό Παναθηναϊκό, πραγματικά με ξεπερνάει. Δεν είναι δυνατόν να έχεις μπροστά σου ένα παιχνίδι πρωταθλήματος και να ασχολείσαι με τη χθεσινή διαιτησία του Ολυμπιακού. Και μάλιστα με ένα απίστευτο μπαράζ επίσημων δηλώσεων, διαρροών, σχολίων κύκλων και τετραγώνων. Λες και ο Παναθηναϊκός δεν είχε αγώνα μπροστά του. Λες και είχε κερδίσει πριν
αρχίσει το ματς με την Ξάνθη. Λες και είχε ολοκληρωθεί η αγωνιστική κι είχε έρθει η ώρα της αποτίμησης. Το χειρότερο είναι πως οι «πράσινοι» δείχνουν εγκλωβισμένοι στη συγκεκριμένη τακτική. Και εξαρτημένοι από αυτήν! Θυμηθείτε τις ανακοινώσεις και τα ρεπορτάζ για τον Κύρο Βασσάρα, κατά τη διάρκεια των τριών αγωνιστικών που ήταν επιδιαιτητής και στις οποίες δεν είχε συμβεί ούτε ένα χοντρό διαιτητικό λάθος!

Λες και αποτελεί «ανάγκη» για την ηγεσία του Παναθηναϊκού να έχει απέναντί της κάποιον εχθρό. Σε τέτοιο σημείο που είμαι βέβαιος πως ακόμη κι αν η ομάδα βρεθεί 10 βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία, πάλι με τη διαιτησία των αγώνων του Ολυμπιακού θα ασχολείται... Κι όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, τόσο θα παραμένει δύσκολο να ανιχνευθούν τα πραγματικά αγωνιστικά προβλήματα και να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις. Γιατί από τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας στη φετινή σεζόν τα προβλήματα έχουν φανεί και είναι πολύ συγκεκριμένα:

-Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη θέση του τερματοφύλακα. Αν τραυματιστεί ο Στιλ ποιος θα κληθεί να τον αντικαταστήσει; Προφανώς ο 37χρονος Κοτσόλης που ήθελε να σταματήσει το καλοκαίρι και πείσθηκε να συνεχίσει για μια ακόμη χρονιά.

-Ποια είναι η εναλλακτική λύση για τη θέση του αριστερού μπακ; Ο... δεξιός μπακ Κουλιμπαλί, προφανώς...

-Τι θα συμβεί αν απουσιάσει ο Λεντέσμα; Ποιος θα καλύψει τη θέση του; Ο Ζέκα; Ο Κουτρουμπής, ο Λουντ; Ποιος από όλους αυτούς είναι καθαρόαιμο «εξάρι»; Μάλλον κανείς!

-Ποιό ακριβώς είναι το «δεκάρι» της ομάδας; Αν υποθέσουμε πως είναι ο Βιγιαφάνες, γιατί δεν χρησιμοποιείται στα παιχνίδια της Ευρώπης;

Τι θέλω να πω με όλα αυτά: Πως θα υπάρξουν κι άλλες γκέλες «τύπου Ξάνθης» αν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις κι αν δεν «μπαλωθούν» οι κάθε λογής τρύπες στην ενδεκάδα. Ο κάθε αντίπαλος προπονητής ξέρει πως ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να απειλήσει με τις μακρινές μπαλιές του Λεντέσμα και τις εμπνεύσεις του Βιγιαφάνες. Αν μπλοκάρει αυτές τις δυο «πηγές κινδύνου», οι πιθανότητες να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα είναι μεγάλες.

Βεβαίως θέμα υπάρχει και με τον Στραματσόνι. Ο Ιταλός δεν έχει πείσει μέχρι τώρα –και μάλλον δεν θα πείσει ποτέ- ότι έχει τη δυνατότητα, με κινήσεις από τον πάγκο, να αλλάξει τον ρου ενός αγώνα που δεν εξελίσσεται καλά για την ομάδα του. Επιβεβαιώνοντας εκείνους που υποστηρίζουν πως είναι ένας πολύ καλός τεχνικός διευθυντής, αλλά όχι ένας προπονητής των γρήγορων και αποφασιστικών αντιδράσεων όταν η μπάλα «καίει»...

Γιάννης Μηνδρινός 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης με τίτλο «Ποδοσφαιρικός παραλογισμός»)