Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

Και ο Άδωνις ξαναξέθαψε τον Λιαντίνη! Πάρτι από c(l)opy paste στα σάιτ...

Εικόνα 1
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΜΟΙ- ΟΤΥΠΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΑΣ ΕΝΤΕΚΑΕΤΟΥΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

Η ιντερνετική «εγκυρότητα» ξέθαψε ξανά τα οστά του Λιαντίνη από μικρή σπηλιά του Ταΰγετου μετά από έντεκα χρόνια! Το ένα c(l)opy ερχόταν μετά το άλλο και με αλλεπάλληλα paste μια μπαγιάτικη είδηση σερβιρίστηκε ως φρέσκια (ακόμα και από την ιστοσελίδα του Άδωνη Γεωργιάδη!) στο αδηφάγο κοινό που ενημερώνεται από
αμφίβολης ποιότητας διαδικτυακές πηγές. Όμως, στη λούμπα της αναπαραγωγής έπεσαν και τα σοβαρά σάιτ (ή τα κατ’ ευφημισμό τέτοια) που χάνουν τη σοβαρότητά τους στης κρίσης τον καιρό, με την παρατεινόμενη λειψανδρία σε δημοσιογραφική στελέχωση. Σε πάμπολλες διαδικτυακές σελίδες το θέμα αναπαράχθηκε χωρίς να γίνει αλλαγή ακόμα και στα κόμματα. Ήταν ένα ιντερνετικό πάρτι χωρίς τελειωμό! Ο τίτλος πανομοιότυπος στις περισσότερες αναρτήσεις, όπως μπορείτε να δείτε από το αποτέλεσμα του γκουγκλαρίσματος που κάναμε (εικόνα 1): «Βρέθηκε ο σκελετός του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη στον Ταΰγετο», έγραφαν για να προσελκύσουν τα κλικ. Πουθενά σε εμφανές σημείο ότι αυτό συνέβη σαν χθες πριν από έντεκα χρόνια.

Εικόνα 2
Το καρμπόν μπήκε και σε μια από τις διαδικτυακές εκδόσεις του κάποτε πλούσιου δημοσιογραφικά Πήγασου. Το σάιτ της Ημερησίας είχε τον ίδιο τίτλο, για παράδειγμα, με το ersanews.gr και στο κείμενο δεν αναφερόταν πηγή αλλά προδιδόταν σε ένα σημείο η αντιγραφή: «Το συνεργείο της APELA.gr ανέβηκε στο βουνό μαζί με την αστυνομία και άλλους για να καταγράψει τις ανεπανάληπτες αυτές εικόνες» αναφερόταν στο κείμενο της Ημερησίας (εικόνα 2), όπως ακριβώς αναφερόταν και σε εκείνο του apela.gr. Και από εκεί, προφανώς, βγαίνει η αλήθεια: Ότι το θέμα πρωτοδημοσιεύτηκε στο σάιτ της Λακωνίας το οποίο είχε και μια μεγάλη σειρά από αποκλειστικές φωτογραφίες «σφραγισμένες» με το λογότυπό του (εικόνα 4). Έτσι ακριβώς – με το λογότυπο του apela –αναδημοσιεύτηκαν οι ίδιες φωτογραφίες σε πολλά σάιτ, ανάμεσα στα οποία και και εκελινο της Ημερησίας. Το οποίο, πάντως, για να τα λέμε όλα, στον εσωτερικό τίτλο (δηλαδή εκείνον που φαινόταν μετά το κλικ στο λινκ) είχε σε καπέλο την ένδειξη «Σαν σήμερα».

Και ο Άδωνις 

Εικόνα 3
Στην αναπαραγωγή της ξαναζεσταμένης είδησης μετείχε και ο… έγκυρος Άδωνις Γεωργιάδης που έκανε σχετική αναφορά στο twitter και αυτό φάνηκε στην προσωπική διαδικτυακή σελίδα του (εικόνα 3). Και σε αυτήν την περίπτωση ουδεμία επισήμανση έγινε, εξωτερικά, ότι πρόκειται για επέτειο της ιδιότυπης «εκταφής» και όχι για φρέσκια είδηση.

Με το θέμα ασχολήθηκε πριν από περίπου δύο ώρες και το (σε συνεχή ροή θεμάτων που ξεχωρίζουν) lifo.gr του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου. Έχει ενδιαφέρον η προσέγγισή του, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Εικόνα 4