Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Μας αποδόμησε την οικογένεια!

ΠΩΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ «ΕΙΧΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ

Καλός φίλος, που όμως δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω χωρίς να το (ποδο)πατήσει, πήρε την απόπειρα καταγραφής της οικογενειακής μου ιστορίας (διαβάστε εδώ) και την αποδόμησε. Κατέφυγε σε ιστορικά στοιχεία, ανέσυρε τις βαθύτατες ενδυματολογικές γνώσεις που έχει αποκτήσει
παρακολουθώντας έργα εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άνοιξε τηλεφωνικούς καταλόγους και κατάφερε να μετατρέψει σε ένα σωρό μπάζα τη γενεαλογική έρευνα της ξαδέρφης μου για την οικογένειά μας. Δεν πειράζει! Εμείς και έτσι τον αγαπάμε (με το «εμείς» εννοώ όλη την οικογένεια). Και για να αποδείξουμε την οικογενειακή μας ανεξικακία, αλλά και τη δημοκρατικότητά μας, δημοσιεύουμε ολόκληρο το μέιλ που μας έστειλε με θαυμαστή αμεσότητα.
(Για όσους πιθανόν δεν κατάλαβαν, και προς αποφυγή παρερμηνειών, το κείμενο του καλού φίλου και η δική μου απάντηση είναι στο πλαίσιο αμοιβαίων πειραγμάτων. Την ξαδέρφη, πάντως, δεν την ενημερώνω, καλού κακού, για το δηλητηριώδες μέιλ. Τον προστατεύω από μια αφοπλιστική απάντηση, και - πιθανόν - όχι μόνο). 
Γράφει, λοιπόν, ο φίλος:

Για να μη νομίζεις ότι ο σημερινός Χάρντογκ ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Υπάρχουμε κι εμείς, που ψοφάμε για ιστορίες και είμαστε και φλύαροι. Θα επιχειρήσουμε, λοιπόν, να σπείρουμε στο σόι σας την αμφιβολία (μην πω και διχόνοια… χαχαχα), διότι η δική σας ιστορία, η οικογενειακή, έχει πολλές γκρίζες ζώνες, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε εμείς οι «απέξω»:

1) Ο Κυριάκος γεννήθηκε το 1854 και η οικογένεια, λέει, έφυγε κυνηγημένη από τους Τούρκους, αλλά διακρίνω ένα κενό πότε ήρθαν (το κολυμπώντας… εντάξει, μύθος! Το λες κι εσύ. Εκτός αν βλέπετε πολύ… Γιαννιώτη στο σόι!), καθώς η Λακωνία ήταν από τις πρώτες που απελευθερώθηκαν και συμπεριλαμβανόταν στο πρώτο ελληνικό κράτος (τρίτη δεκαετία 19ου αιώνα). Και ποιος ήρθε «κολυμπώντας» στην Αίγινα καμιά τριανταριά χρόνια πριν από τη γέννηση Κυριάκου; Ο μπαμπάς του; Η μαμά του; Εάν ήταν κι αυτή απ’ τη Λακωνία, πού γνωρίστηκαν τριάντα χρόνια πριν τη γέννηση Κυριάκου;

2) Στη φωτογραφία ο εικονιζόμενος δείχνει νεότατος. Εάν υποθέσουμε ότι είναι τριάντα χρονών (μη λέω και πολλά), μιλάμε για 1884, εκεί γύρω. Ενδυματολόγος δεν είμαι, αλλά με όσα έχουμε δει σε έργα εποχής, παλιές φωτογραφίες (φοριόταν πολύ τότε το στούντιο) κ.λπ., το ντύσιμο παραπέμπει ξεκάθαρα σε 20ό αιώνα… Τύπος κοστουμιού και παπουτσικού, γιακάς πουκάμισου, γραβάτα με καρφίτσα… Εάν τη συγκρίνω με εικόνα που έχω στο μυαλό από ανάλογη φωτό δικού μου παππού, μην πω και τρίτη δεκαετία 20ού αιώνα…

3) Το Μπέσης ξεκάθαρο αρβανίτικο (πολλοί οι Αρβανίτες στον Αργοσαρωνικό). Μπεσάκος δεν υπάρχει στον τηλεφωνικό κατάλογο όλης της Ελλάδας. Περίεργο… Πολλές οικογένειες, από διάφορα μέρη και για διαφορετικούς λόγους, μετακινήθηκαν ή άλλαξαν επίθετα (ή αυτά παρεφθάρησαν), όμως το κανονικό δεν εξαφανίστηκε. Ολο και κάποιος έμενε ξοπίσω, δεν ξεκληριζόταν 100% το σόι, το χωριό ολόκληρο… Μάλιστα, λέγεται ότι σε –άκος άρχισαν να μετατρέπουν τα ονόματα οι Μανιάτες (ευρύτερα Λάκωνες, λέω εγώ) μετά την απελευθέρωση από Τούρκους, σαν δήλωση, λέει, καταγωγής. Εξ ου και ορισμένα… μπερδέματα, που άλλος κρατάει το παλιό, άλλα το μεταλλαγμένο. Π.χ. Μιχαλολιάκος με αδελφό-δικηγόρο Μιχαλόλια. Αλλά και Μπεσάκος ο προπαππούς να λεγόταν, απ’ το Μπέσης βγαίνει, άρα η αρβανίτικη φύτρα λογικά δεν αμφισβητείται (και η Πελοπόννησος πολλούς Αρβανίτες).

4) Τέλος, υπάρχει και η ευφάνταστη (περισσότερο δεν γίνεται) εκδοχή: Ναι μεν το Κυριάκος φοριέται πολύ στη Λακωνία, αλλά μήπως τελικά το επίθετο δεν ήταν Μπεσάκος, αλλά το κοντινό Μπετσάκος; Που το γκούγκλαρα και βρήκα έναν πανεπιστημιακό, ο οποίος μεγάλωσε, λέει, στην Κοζάνη. Μήπως ζείτε τόσα χρόνια στην πλάνη και σας έχουν μπερδέψουν συνωνυμία και τονικά σημάδια; Δηλαδή, ο Κυριάκος να μην προερχόταν από τη Νεάπολη Βοιών, αλλά από τη Νεάπολη Βοΐου (Ν. Κοζάνης)! Να ήταν, δηλαδή, ένας άλλος Ζορμπάς (από άλλο μέρος της Κοζάνης αυτός) και να μην το ξέρετε! Μπορείτε να το προσθέσετε κι αυτό στην οικογενειακή αφήγηση (με τις χαμένες περιουσίες κ.λπ.), θα την κάνει πιο εντυπωσιακή! Τουλάχιστον τις ημέρες των διακοπών και των επαφών με το συγγενολόι… χαχαχα!

***
(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ. Αν σας ενδιαφέρει το μπλογκ και θέλετε να βλέπετε τις αναρτήσεις του, κάντε like. Φυσικά, μόνο αν αυτό το like ανταποκρίνεται στο πραγματικό περιεχόμενο του «Μου αρέσει»)