Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Ένα νησί με πολλή ζωή...

… ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ - Ο ΜΩΡΑΛΗΣ, Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Η Αίγινα βουλιάζει από παραθεριστές το καλοκαίρι και από εκδρομείς του τριημέρου ολόκληρη τη χρονιά (αυτοί που οι ντόπιοι τους λένε Παρασκευάδες!) Όλες τις εποχές σφύζει από ζωή και έχει αλλαδαπούς που τη λάτρεψαν και (όπως συμβαίνει σε πολλούς τόπους της Ελλάδας) ήρθαν να περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους στο νησί του
Αργοσαρωνικού. Ο πολιτισμός και αλτρουισμός περισσεύουν στην Αίγινα. Ο σύλλογος «Αίγινα Εθελοντής» (στην τελευταία φωτογραφία μέλη του συλλόγου) φροντίζει για τη σίτιση, στο μέτρο του δυνατού, 160 άπορων οικογενειών κρατώντας σε εγρήγορση το πνεύμα προσφοράς και αλληλοβοήθειας των πολιτών της Αίγινας.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλές, ενδιαφέρουσες και με μεγάλη συμμετοχή θεατών και ακροατών. Τις μέρες που βρίσκομαι στο νησί παρακολούθησα  εκδήλωση, με απαγγελίες και τραγούδια, αφιερωμένη στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Τη βραδιά διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη, ενός ανθρώπου που δέθηκε με το νησί και έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, μόλις στα 45 χρόνια του. (Από την εκδήλωση για τον Ρίτσο, στο θερινό θεατράκι του Ιδρύματος, είναι η πρώτη φωτογραφία που εικονογραφεί αυτό το θέμα).

Η Αίγινα έχει μεγάλη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά. Εδώ έγραψαν και δημιούργησαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Μώραλης, ο Βάρναλης και ο Καζαντζάκης. Ο τελευταίος έζησε σχεδόν στην άκρη της θάλασσας (στη δεύτερη φωτογραφία το σπίτι όπου κατοίκησε για 20 χρόνια και στην τέταρτη η θέα από αυτό το σπίτι).

Τελειώνοντας: Αγαπάω την Αίγινα όχι μόνο γιατί είναι γενέθλια γη της οικογένειάς μου, από την πλευρά της μητέρας, αλλά και γιατί έχω – και βρήκα κι άλλους! – εδώ, αγαπημένους φίλους. Η Σοφία-Μαρία, η Αθηνά, ο Παναγής, ο Παναγιώτης, η  Κωνσταντίνα, ο Κωστής, η Άρτεμις, ο Αλέξανδρος, η Στέλλα, η Αλεξάνδρα, ο Γιώργος κ.ά. έκαναν τις φετινές διακοπές μας ακόμα πιο ζεστές και πιο όμορφες. Ευχαριστίες από καρδιάς...

  ***
(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ. Αν σας ενδιαφέρει το μπλογκ και θέλετε να βλέπετε τις αναρτήσεις του, κάντε like. Φυσικά, μόνο αν αυτό το like ανταποκρίνεται στο πραγματικό περιεχόμενο του «Μου αρέσει»)