Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

Η ταραγμένη ηρεμία της Αίγινας κι οι εν δυνάμει δολοφόνοι της παραφροσύνης

Οι Αίγινα ζει τις πρώτες ώρες μετά από τη θαλάσσια τραγωδία του μεσημεριού: τέσσερις νεκροί (ανάμεσά του ένα δίχρονο παιδί!) και δυο βαριά τραυματίες είναι ο αρχικός απολογισμός ενός δυστυχήματος που έφερε η εξοργιστική περιφρόνηση για τη ζωή, ΚΑΙ στη θάλασσα, κάποιων παραφρόνων της ταχύτητας. Παραφροσύνη που
βλέπουμε καθημερινά και στους δρόμους της Ελλάδας, όπου ανεξέλεγκτοι «πιλότοι» των τροχών απειλούν τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή ανθρώπων που βλέπουν να περνούν δίπλα τους εν δυνάμει δολοφονικές βολίδες. Το ίδιο δολοφονικό ήταν το ταχύπλοο που με ιλιγγιώδη ταχύτητα έπεσε το μεσημέρι στον κόλπο της Πέρδικας πάνω στο τουριστικό πλοιάριο και, όπως λένε οι μαρτυρίες, το έκοψε στη μέση!

Το πρωί, λίγη ώρες πριν από την τραγωδία, βρεθήκαμε για ένα προσωπικό περιστατικό στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας – σε ένα κτίριο με όμορφα σχεδιασμό και πολλούς χώρους, αλλά με ελλιπέστατο προσωπικό – και μας τρομάζει η ιδέα για το πώς το υγειονομικό προσωπικό (μία παθολόγος, ένας γιατρός γενικής ιατρικής, δύο – τουλάχιστον τόσες είδαμε – νοσηλεύτριες) θα ανταποκρίθηκε στην επίθεση πόνου και απόγνωσης με τους πολλούς τραυματίες (πέρα από τους δυο βαριά) που διακομίστηκαν εκεί.

Μεσημέρι Τρίτης και οι σειρήνες των ασθενοφόρων, με αλλεπάλληλες διαδρομές, έχουν δώσει ρυθμούς έντασης στο νησί με την ήρεμη ζωή και την ταραγμένη, τώρα, γραφικότητα.

Απόγευμα Τρίτης και το νησί μοιάζει μουδιασμένο από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε δίπλα του. Οι δολοφονικές αφροσύνες που βάφουν με αίμα τους δρόμους, έβαψαν το ίδιο και τη θάλασσα. Εραστές της χωρίς προφυλάξεις ταχύτητας, πάντα αμετανόητοι και πάντα ανεξέλεγκτοι.

(Η φωτογραφία χθεσινή, από την πλωτή προβλήτα στο λιμάνι της Αίγινας. Δεν υπάρχει χώρος να δέσει ούτε χάρτινο καραβάκι!)