Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Αλισβερίσια για ένα ολυμπιακό μετάλλιο

Πώς θα κρίνατε μια διοργάνωση οποιουδήποτε σπορ, στην οποία θα απουσίαζε τουλάχιστον το 30% των καλύτερων αθλητών του, κορυφαίων στις λίστες επιδόσεων τα τελευταία δύο χρόνια; Πλήρης αποτυχία, ε; Κι όμως, αυτό είναι το ολυμπιακό τουρνουά άρσης βαρών που παρακολουθούμε στο Ρίο. Το υποτιθέμενο κορυφαίο ραντεβού των δυνατών του κόσμου για την υπέρτατη διάκριση, το ολυμπιακό μετάλλιο, και την κατάταξη μέσα στην πρώτη οκτάδα, έχει εξελιχθεί σ’ ένα χυδαίο αλισβερίσι μεταλλίων
και διακρίσεων, με τις ευλογίες της ΔΟΕ και της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Μην πάει το μυαλό σας στο ντόπινγκ. Δεν είμαι ειδικός, και δεν θα τολμούσα, άλλωστε, να θίξω «τεχνικά» ένα τέτοιο θέμα μπαίνοντας στα χωράφια του Γαλούπη.

Δεν αναφερόμαστε εδώ για τους αθλητές της άρσης βαρών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν ντοπαρισμένοι και αποκλείστηκαν. Ούτε καν για τους Ρώσους αθλητές και αθλήτριες, που πετάχθηκαν έξω χωρίς καν να υπάρχουν θετικά δείγματα για τους περισσότερους απ’ αυτούς. Αλλά για την απίστευτη διαδικασία «απονομής» θέσεων στο ολυμπιακό τουρνουά, που ουσιαστικά γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους και για να κοκορεύονται κάποιοι ότι η άρση βαρών είναι σπορ, όπου τα μετάλλια μοιράζονται σε πολλές χώρες και δεν υπάρχει υπερδύναμη. Αν αυτή η διαδικασία ίσχυε σε άλλο σπορ, πιο προβεβλημένο, π.χ. στίβο ή κολύμβηση, θα είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Αλλά στην άρση βαρών αντιμετωπίζεται ως κάτι συνηθισμένο και θεμιτό.

Στην άρση βαρών υπάρχουν 15 κατηγορίες βάρους, οκτώ για τους άνδρες και επτά για τις γυναίκες. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα μία χώρα μπορεί να συμμετάσχει με 15 αθλητές. Μπορεί να βάλει καθέναν ή καθεμιά σε κάθε κατηγορία ή να αφήσει κάποιες κατηγορίες κενές και να συμμετάσχει σε μια κατηγορία με μάξιμουμ δύο αθλητές ή αθλήτριες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως, τα εισιτήρια ακόμα και για τις κορυφαίες ομάδες είναι λιγότερα από τις κατηγορίες! Μια πλήρης Ολυμπιακή ομάδα μπορεί να έχει έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες, άρα εξ ορισμού μένουν κενές τουλάχιστον πέντε κατηγορίες. Ομάδες που παρουσιάζουν αθλητές για μετάλλιο σε όλες τις κατηγορίες, όπως π.χ. η Κίνα, αναγκάζονται να κάνουν επιλογή ποιο μετάλλιο θα πάρουν και ποιο θα αφήσουν! Με το ανάλογο «παρασκήνιο», βέβαια, να παίζει μπάλα σε κάθε κατηγορία ανάλογα με τα φαβορί που υπάρχουν και τις χώρες που «πρέπει» να ευνοηθούν, σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία. Η διαδικασία της επιλογής είναι πολύ επίπονη για πολλές χώρες, γιατί οι «πλήρεις» ομάδες είναι πολύ λίγες, τα εισιτήρια συγκεκριμένα και δεν αποδίδονται βάσει επίδοσης, αλλά συμμετοχής όλο και περισσότερων χωρών στους αγώνες, ανεξάρτητα αν δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο.

Ψηφοθηρία

Ο 25χρονος Μορέα Μπάρου από την Παπούα Νέα Γουινέα θα’ χει να λέει στα παιδιά και τα εγγόνια του ότι κατετάγη 6ος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην κατηγορία των 62 κιλών. Ο Μπάρου μόλις πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην ίδια κατηγορία, κατετάγη 28ος. Δεν έκανε θεαματική βελτίωση. Απλά πολλοί απ’ αυτούς που ήταν μπροστά του δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής! Μπορεί μετά η Παπούα Νέα Γουινέα να μην ψηφίσει τη νυν διοίκηση και με τα δύο χέρια;

Σφαγή για λίγες θέσεις

Μιλάμε για πραγματικό πογκρόμ. Αναζητήσαμε τους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν τις οκτώ πρώτες θέσεις σε αρασέ, ζετέ και σύνολο στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2014 και του 2015 (που λειτούργησαν και ως τουρνουά πρόκρισης). Στις περισσότερες κατηγορίες το 30% των αθλητών που διακρίθηκαν εκεί δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω περιορισμένων συμμετοχών. Άλλοι γιατί είναι «δεύτεροι» σε μια κατηγορία, αλλά τις περισσότερες φορές εξίσου καλοί, άλλοι γιατί τα εισιτήρια της ομοσπονδία τους είναι τόσο περιορισμένα που «κόπηκαν» για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλον αθλητή ή αθλήτρια, με μεγαλύτερες πιθανότητες διάκρισης. Στην κατηγορία των 77 κιλών δεν συμμετείχαν για διάφορους λόγους οι 16 από τους 24 που είχαν διακριθεί στα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα! Και στην τελική οκτάδα βρέθηκαν τέσσερις αθλητές που δεν είχαν καν πιάσει οκτάδα στα δύο προηγούμενα παγκόσμια ραντεβού.

Οι «ολίγον» ντοπαρισμένοι 

Η τελευταία απίστευτη απόφαση που ελήφθη από κοινού από τη ΔΟΕ και την παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών είναι να τιμωρηθούν χώρες ολόκληρες με αφαίρεση θέσεων στο ολυμπιακό τουρνουά εξαιτίας «πολλαπλών κρουσμάτων ντόπινγκ». Τι θα πει αυτό; Αν κάποιος αθλητής βρεθεί ντοπαρισμένος, η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και μετά την ομοσπονδία του. Ο αθλητής αποκλείεται μεν, αλλά και η ομοσπονδία του τιμωρείται. Δεν υπάρχει «ολίγη» τιμωρία, όπως εν υπάρχει «ολίγον» έγκυος… Είτε η ομοσπονδία ευθύνεται, άρα αποκλείεται, είτε δεν ευθύνεται, άρα θα πρέπει να αντικαταστήσει τον ντοπαρισμένο αθλητή της.

Εκτός από την Ρωσία και τη Βουλγαρία, που αποκλείστηκαν εξ ολοκλήρου από τους Αγώνες, κάποιες άλλες χώρες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό συγκεκριμένων θέσεων. Το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Κορέα π.χ. «έχασαν» δύο θέσεις, η Λευκορωσία, η Μολδαβία και το Ουζμπεκιστάν από μία. Απίστευτο το παράδειγμα της Μολδαβίας. Η οποία στις 22 Ιουλίου «έχασε» δύο θέσεις ανδρών στα τελικά λόγω ντόπινγκ, αλλά στις 29 Ιουλίου «κέρδισε» μία γυναικεία θέση από άλλες αποκλεισμένες ομοσπονδίες! Δηλαδή η ίδια ομοσπονδία τιμωρήθηκε ως ύποπτη για ομαδικό ντοπάρισμα, αλλά και επιβραβεύθηκε ως «καθαρή» μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας!

Αργύρης Παγαρτάνης
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport του Σαββάτου)