Τρίτη 10 Μαΐου 2016

O Harddog απαντά στην SportDay

Η SportDay ενοχλημένη από τις αναρτήσεις το Harddog γύρω από την απεργία των δημοσιογράφων, οι οποίες την αφορούσαν, καταφέρθηκε εναντίον του με δηκτικό – έως και κακεντρεχές – σχόλιο (στη σελίδα της εφημερίδας στο facebook). Ο λόγος; Το ρεπορτάζ που ανάρτησε το μεσημέρι του Σαββάτου χρησιμοποιώντας για την εικονογράφηση το πρωτοσέλιδό της εκείνης της ημέρας και με τίτλο «Αυτή είναι η SportDay που (πάλι!) προσπάθησε αλλά δεν κυκλοφόρησε!» (δείτε εδώ). Τι ενόχλησε; Το «δεν κυκλοφόρησε». Στο διαδικτυακό σχόλιο της εφημερίδας αναφερόταν ότι η SportDay βρισκόταν κανονικά στα περίπτερα και το δημοσίευμα του μπλογκ στόχευε
στην παραπλάνηση των αναγνωστών ώστε να μην την αγοράσουν! Ο Harddog με τη δημοσιογραφική επαγγελματική ευθύνη που έχουν οι συντελεστές του, έγραφε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ που είχε ώρα ανάρτησης 15:22 του Σαββάτου:

«Τελικά η SportDay δεν έφτασε στα περίπτερα της Αθήνας, τουλάχιστον σε περιοχές που κινήθηκαν συνεργάτες και φίλοι του μπλογκ, (αλλά δεν ξέρουμε τι έχει γίνει – αν έχει γίνει κάτι – στην Περιφέρεια)».

Οι περιοχές για τις οποίες είχαμε άμεση πληροφόρηση ήταν Μαρούσι, Γαλάτσι, συνοικίες του Πειραιά, Γκύζη και Κυψέλη. Σε σημεία πώλησης αυτών των περιοχών δεν είχε φτάσει καμία εφημερίδα, τουλάχιστον ώς το μεσημέρι τού Σαββάτου που ανέβηκε το κείμενο στο μπλογκ. Την Κυριακή μάθαμε ότι απεργοσπαστική SportDay κυκλοφόρησε μαζί με τα κυριακάτικα φύλλα το απόγευμα προς το βράδυ του Σαββάτου. Στο Μαρούσι, λόγου χάρη, η παράδοση των εφημερίδων έγινε (εκεί που ρωτήσαμε) περίπου στο διάστημα από 6 μ.μ. έως 7 μ.μ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν κακόπιστο και δόλιο το κείμενό μας που αναφερόταν στο τι συνέβαινε το πρωί – πάντα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως σαφέστατα γράφαμε.

Άλλωστε ο Harddog είχε αποδείξει από την Παρασκευή πόσο «έγκυρα και έγκαιρα» ενημερωμένος ήταν (η φράση έγινε αντικείμενο ειρωνείας στο σχόλιο της SD) γράφοντας ότι αθλητική εφημερίδα ετοίμαζε απεργοσπαστικό φύλλο που θα τυπωνόταν πριν από την έναρξη της απεργίας και θα παραδιδόταν στα υποπρακτορεία για να κυκλοφορήσει ανεμπόδιστα πριν κινηθούν οι αντιαπεργοσπαστικοί μηχανισμοί (δείτε εδώ). Επίσης, εάν ο Harddog ήθελε να εξαπολύσει, σώνει και καλά, πυρά κατά της συγκεκριμένης εφημερίδας, θα εστίαζε στην (αυτονόητα κατακριτέα) έκδοση απεργοσπαστικού φύλλου. Δεν θα περιοριζόταν σ' ένα κείμενο καταγραφής της εμφάνισης -ή μη- της έκδοσης εκείνης της ημέρας στα περίπτερα.

Όπως και να έχει, επειδή και από άλλες κατευθύνσεις του δημοσιογραφικού χώρου έγινε παλιότερα προσπάθεια να αποδοθεί στον Harddog διάθεση αντιπαλότητας με συγκεκριμένα έντυπα (δώσαμε πειστικές απαντήσεις), θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι σεβόμαστε τη δουλειά κάθε δημοσιογράφου και τιμούμε οποιαδήποτε μη λαθρόβια (υπάρχουν και τέτοια) έντυπα. Είναι δεδομένο και γνωστό – φαίνεται άλλωστε από πολλές αναρτήσεις μας – πού δουλεύουμε, αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει: 

** ότι μέσω του μπλογκ εκπροσωπούμε την έκδοσή μας, χωρίς να κρύβουμε ότι σε κάθε ευκαιρία την προβάλλουμε, πάντα με μέτρο.
** ότι παίζουμε παιχνίδια σε βάρος άλλων εντύπων, και αυτό το έχουμε αποδείξει σε πολλά δημοσιεύματά μας.

Ως δημοσιογράφους μάς ενδιαφέρει να πηγαίνουν καλά και να μακροημερεύουν όλα τα έντυπα προς όφελος του κλάδου, που είναι και όφελος του καθενός χωριστά από εμάς. Με μοναδική προϋπόθεση, βέβαια, να τηρούν τους βασικούς κανόνες.

Οτιδήποτε άλλο υποθέτει – και γράφει – οποιοσδήποτε, εντάσσεται στη σφαίρα τής σεναριολογίας και της συνωμοσιολογίας. Όσοι βάζουν (και δεν είναι μόνο η SportDay) απέναντί τους ένα ΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ και ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟ μπλογκ, τον Harddog, και το αντιμετωπίζουν ως οιονεί αντίπαλο, ας πολεμήσουν την ανασφάλειά τους. Είμαστε ανοικτοί ακόμα και για την προβολή τους σε θέματα και αλλαγές, αν και όποτε το θέλουν. Πάντα προς όφελος του κλάδου και της δημοσιογραφίας. Η οποία βάλλεται πανταχόθεν και δυστυχώς περισσότερο από μέσα – από τα ίδια τα Μέσα!

Αυτά τα λίγα (ή πολλά…) με εκτίμηση και επαγγελματικό σεβασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Ποιους παραπέμπει ο ΠΣΑΤ για απεργοσπασία σε σάιτ και εφημερίδες
2) Αποχώρησε από την SportDay ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, «καλό κουράγιο»
3) Τύπος: απεργίες σαν τιμητικά αγήματα
4) Ποιον εκφράζει αυτή η ΠΟΕΣΥ και αυτή η ΕΣΗΕΑ;