Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ελευθερώτρια!

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Ελευθερώτρια Πολιτείας Κοκκιναρά. Ευλογημένος τόπος προσωπικών παιδικών αναμνήσεων. Οι μεγάλοι έλεγαν – και δεν απείχαν πολύ από την πραγματικότητα – ότι η εκκλησία χτίστηκε πέτρα πέτρα, κυριολεκτικά με λίθους σταλμένους από όλην την Ελλάδα, όταν ένας βοσκός –
έτσι νομίζω είναι η ιστορία – βρήκε εκεί το εικόνισμα της Παναγίας. (Βοσκός, γιατί τι ήταν τότε ο Κοκκιναράς της Κηφισιάς; Ένας βοσκότοπος ασήμαντης οικοπεδικής αξίας. Κάποτε στον πατέρα μου – εργάτης φρεατωρύχος στο επάγγελμα, πηγαδάς δηλαδή –, πρότειναν αντί αμοιβής για μια δουλειά του να του χαρίσουν ένα δυο στρέμματα εκεί πάνω. «Να με γελάσετε πάτε; Τι να το κάνω το οικόπεδο με τους λύκους; Λεφτά θέλω. Λεφτά για να πάω φαγητό σπίτι στα παιδιά», απάντησε!)

Θυμάμαι εκείνα τα παλιά χρόνια της παιδικής ηλικίας, που στενοί συγγενείς έρχονταν στο σπίτι μας – νοικιασμένο ή νοικιασμένα σε φτωχογειτονιές της Κηφισιάς (γιατί υπάρχουν και τέτοιες στην αγαπημένη πόλη των τρυφερών χρόνων). Έρχονταν από άλλες περιοχές της Αττικής, από τον Πειραιά κυρίως, για να μας επισκεφθούν, να μείνουν μερικά βράδια και κάποια στιγμή να πάνε στη χάρη Της. Μιλάμε για χρόνια που υπήρχαν ελάχιστα ΙΧ και οι μετακινήσεις προς την ερημική Πολιτεία Κοκκιναρά γίνονταν είτε με ταξί είτε με «πειρατικά» που κατέκλυζαν τότε την Αθήνα. Δηλαδή ΙΧ που έκαναν αγώγια φορτώνοντας 5-6 άτομα με κόμιστρο λίγο μεγαλύτερο από την τιμή του εισιτηρίου στα λεωφορεία.

Και, θυμάμαι ακόμα, τη γιαγιά μου που μια φορά παρακάλεσε τον ταξιτζή να την πάει ως επάνω, κοντά στην είσοδο της Ελευθερώτριας, αλλά ο δρόμος – καμιά εκατοστή μέτρα, όχι τίποτα σπουδαίο – δεν είχε ασφαλτοστρωθεί και ο σατράπης ταξιτζής την άφησε πιο κάτω, στο πλάτωμα. «Δεν ανεβαίνω εκεί πάνω, δεν θα σπάσω εγώ το αυτοκίνητο για σένα» της είπε, και η γιαγιά – ασθματική από τα νιάτα της και υποφέροντας από στηθάγχη – σκαρφάλωσε την απότομη ανηφοριά πεζή ξεφυσώντας λαχανιασμένη.

Τώρα η Ελευθερώτρια, ολοκληρωμένη πια, και με όλους τους δρόμους γύρω της ασφαλτοστρωμένους, δεσπόζει στο ύψωμα του Δήμου Κηφισιάς. Και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, έσφυζε από κόσμο και από ζωή. Την επισκεφθήκαμε, τη φωτογραφίσαμε και την ανεβάζουμε στο μπλογκ. Με πολλή αγάπη και πολλές αναμνήσεις. Το βρίσκουμε ό,τι καλύτερο για τις μέρες αυτές.

Δ.Β.
Έχοντας διανύσει τη μεγάλη ουράΣε εξωτερικό κτίσμα του ναού ολόκληρες επιφάνειες - τοίχοι του κτίσματος - με πλάκες από περιοχές της Ελλάδας   και του ελληνισμού
Η θέα από τη βεράντα της Ελευθερώτριας (1)
Ο ναός από το επίπεδο που βρίσκεται στο ύψωμα του Κοκκιναρά
Η θέα από τη βεράντα της Ελευθερώτριας (2)
Ο ναός από κάτω, από το πλάτωμα