Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Γκιρτζίκης, όπως Μπλάτερ και Πλατινί

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε. Την Παρασκευή λήγει το τελεσίγραφο της ΦΙΦΑ και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου τα τελευταία 24ωρα εντείνονται οι πιέσεις ένθεν κακείθεν, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί το Grexit. Οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονται πολλές διεργασίες, όπως φάνηκε και από την
πρωτοβουλία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να καλέσει σε συνάντηση τους κ. Μαρινάκη και Μελισσανίδη. Οι διεργασίες αναμένεται να κορυφωθούν, ενόψει και του κρίσιμου συμβουλίου της ΕΠΟ που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη και στο οποίο θα δώσει το παρών από πλευράς ΦΙΦΑ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κωστάκης Κουτσοκούμης.

Το «παράδοξο» είναι πως το «κλειδί», προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να φανεί φως στο βάθος του τούνελ, βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της ΕΠΟ. Πρόκειται για την περιβόητη Επιτροπή Δεοντολογίας, η ενεργοποίηση της οποίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο γόρδιο δεσμό. Στην υποθετική περίπτωση που το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσιζε την Τρίτη αλλαγή του καταστατικού και παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας όλων των ποινικά ελεγχόμενων, η κυβέρνηση δεν θα είχε κανένα απολύτως περιθώριο να επιμείνει στις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται. Ούτε να αρνηθεί τη συνέχεια του Κυπέλλου.

Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο κρίθηκαν (από τις αντίστοιχες Επιτροπές Δεοντολογίας) τόσο ο Μπλάτερ, όσο και ο Πλατινί. Τρίτος δρόμος, λοιπόν, υπάρχει. Αλλά, προς το παρόν, η κοινή λογική μοιάζει να έχει χαθεί σε αυτή τη χώρα και στο ποδόσφαιρο. Οι δυο πλευρές δείχνουν να εμμένουν στις θέσεις τους και να μη κάνουν ούτε βήμα πίσω. Μόλις προχθές ο κ. Κοντονής απέκλεισε κάθε σκέψη επανέναρξης του Κυπέλλου, σχολιάζοντας –και μάλιστα σε έντονο ύφος- ρεπορτάζ της ΕΡΤ περί «ανοιχτού παράθυρου για συνέχεια του Κυπέλλου».

Από την άλλη πλευρά, οι περιβόητες δηλώσεις του Σάββα Θεοδωρίδη («αν η λύση είναι το Grexit, τότε χίλιες φορές Grexit») δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως ενδέχεται να υπάρξει κίνηση οπισθοχώρησης από την πλευρά της ΕΠΟ. Και κάπως έτσι αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για την Παρασκευή…

Γιάννης Μηνδρινός
(Δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Δευτέρας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
Διον. Βραϊμάκης: Κοντονή, δείξε τους ότι  «μπορούμε να γίνουμε και εμείς αλήτες»!