Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η ιστορία του Σιδίκι και του Χαμίντ

ΟΤΑΝ ΣΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Ο Σιδίκι και ο Χαμίντ ήρθαν στη Λέσβο το 2008. Ενηλικιώθηκαν στo νησί, ο Σιδίκι πήρε το δρόμο του στη Γερμανία εκεί όπου έχοντας μάθει αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες σπουδάζει πολιτικές επιστήμες. Ο Χαμίντ εργάζεται στη Λέσβο ως μεταφραστής. Δικαιώματα τα παιδιά έχουν ελάχιστα, έστω και μετά από τόσο καιρό. Γνωριστήκαμε όταν κάναμε
εθελοντικά μαθήματα ελληνικών στο Θεομήτωρ στην Αγιάσο πριν εννιά χρόνια. Σήμερα βγήκαμε βόλτα από Λάμπου Μύλους, πήραμε το μονοπάτι και φτάσαμε Καρήνη.

Ο Σιδίκι είπε : «Εδώ μεγαλώσαμε». Εδώ δούλεψαν στις ελιές, έμαθαν ελληνικά. Ήταν ανήλικοι όταν ήρθαν. Πολλά συναισθήματα. Έχω ξαναγράψει για τον Σιδίκι. Σήμερα τα δυο παιδιά (άντρες πλέον, τι παιδιά) μας δώσανε 200 ευρώ που έχουν μαζέψει για το πρόγραμμα 200+200 της Αγκαλιάς. Ο Σιδίκι γυρίζει πίσω κάθε τόσο να βοηθήσει στην Αθήνα και στη Λέσβο συμπατριώτες του πρόσφυγες, Ο Χαμίντ είναι γνωστός και αγαπητός σε όλη τη Μυτιλήνη, παλεύει ακόμα...Μιλήσαμε για μια εποχή που ίσως έρθει όταν Σύριοι και Αφγανοί θα γυρνάνε στη Λέσβο για προσκύνημα. Αυτοί που πέρασαν από εδώ ή τα παιδιά τους...Οι σκέψεις της μέρας.

Γιώργος Τυρίκος (από το fb)