Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Αναγνωριστικά πυρά για απεργοσπασίες στις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων

ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ;

Το θέμα ήταν εκτός ατζέντας στη συνάντηση στελεχών των αθλητικών εφημερίδων και του ΠΣΑΤ την περασμένη Παρασκευή, αλλά τέθηκε. Διατυπώθηκε ακροθιγώς μεν, σαφώς δε. Είτε έτσι είτε αλλιώς έπεσε σαν σκέψη στο τραπέζι. Σκέψη προσωπική, είπαν, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα αθλητικά φύλλα - που χειμάζονται - όταν θα κηρυχθούν (εάν και εφόσον) οι απεργίες της ΠΟΕΣΥ. Προσωπική άποψη διατύπωναν και οι δύο που έθιξαν το θέμα. Αλλά ήταν διευθυντές! Ο ένας:
Να κυκλοφορήσουν οι αθλητικές εφημερίδες στις μέρες της απεργίας, αλλά να είναι στο αγωνιστικό πνεύμα των κινητοποιήσεων αφιερώνοντας  μερικές σελίδες για απεργιακά θέματα – τρεις, είπε, όπως διάβασα στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Harddog εκείνης της ημέρας (δείτε εδώ).

Ο άλλος: Να κυκλοφορήσουν εφημερίδες (μία κοινή έκδοση; πολλές; δεν κατάλαβα ) και να έχουν όλα τα λογότυπα των ημερήσιων αθλητικών εφημερίδων. Σουρεαλιστικό, αλλά προτάθηκε. Δηλαδή μαζί Γαύρος και Πράσινη, μαζί Πρωταθλητής και Ώρα των Σπορ, μαζί Live, Goal και SportDay. Συλλεκτικές εκδόσεις για το Μουσείο του Τύπου – να γελάνε και τα τρισέγγονά μας.

Όμως αυτές οι προσωπικές προτάσεις μοιάζουν με αναγνωριστικά πυρά, με τροχιοδεικτικά βλήματα. Κάτι υπονούν. Κάτι θέλουν να πουν. Υπάρχει ήδη το φιντανάκι της απεργοσπασίας και αρχίζει να μεγαλώνει. Ο σπόρος έπεσε στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση. Δεν θέλει πολύ να φουντώσει το μποστάνι από ζιζάνια. Ειδικά όταν ο φύλακας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ) δείχνει τόσο ευάλωτος μπροστά στα σαρωτικά που έχουν έρθει και που έρχονται.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πάντως, είναι αλήθεια ότι οι αθλητικές εφημερίδες (και όχι μόνο) βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η οικονομική κρίση, η κρίση στο ποδόσφαιρο, η κυκλοφοριακή πτώση, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους και τα στελέχη να ανησυχούν. Αλλά το διακύβευμα των όποιων κινητοποιήσεων είναι τεράστιο. Πρόκειται για το παρόν και το μέλλον του κλάδου γενικά και των εργαζόμενων χωριστά. Το ασφαλιστικό που επιχειρούν να μας φορέσουν αποτελεί λαιμητόμο. Τα Ταμεία είναι στο κέντρο του στόχου τους. Δεν ξέρω αν μπορούμε να βγάλουμε τον λαιμό μας από την τροχιά του μαχαιριού, αλλά ας το παλέψουμε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:

Το δικαίωμα (του μπλογκ) στην άποψη