Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Τάνια Τσανακλίδου: Ντρέπομαι γι' αυτό το εμετικό εξώφυλλο

«ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣΚΑΡΕΥΤΗΚΑΝ» ΜΙΛΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το «Downtown» ταξίδεψε στην Ειδομένη και έκανε ρεπορτάζ για το «καταφύγιο ψυχών» που υπάρχει στην παραμεθόριο περιοχή. Το εξώφυλλό του, όμως, δεν είχε φωτογραφία από τη δημοσιογραφική αποστολή. Το αποτελούσε μια σύνθεση από φωτογραφίες αναγνωρίσιμων Ελλήνων. Ηθοποιών, τραγουδιστών, δημοσιογράφων από τους οποίους ζητήθηκε είτε να φωτογραφηθούν ειδικά είτε να δώσουν την άδεια να χρησιμοποιηθούν από το
περιοδικό δημόσιες φωτογραφίες τους. Τίτλος στο εξώφυλλο: «Είμαστε όλοι πρόσφυγες», με έμφαση στο «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» που κυριαρχεί ως λέξη. Το εικαστικό αποτέλεσμα προκάλεσε αντιδράσεις. Από λίγους επιδοκιμάστηκε, πολλούς εξόργισε. Ανάμεσα στους τελευταίους και η
Τάνια Τσανακλίδου, μία από τους/τις... πρόσφυγες του εξωφύλλου. Ντράπηκε, όπως ανέφερε, και το εξέφρασε οργισμένα στον λογαριασμό της στο facebook γράφοντας:

«Ντρέπομαι που υπάρχω σ' αυτό το εμετικό εξώφυλλο κι ας μην φωτογραφήθηκα. Τους επέτρεψα να χρησιμοποιήσουν τη φώτο του θεάτρου και αυτό είναι το ίδιο χυδαίο. Βλακεία μου λάθος!» 

Μια απάντηση στο Downtown: «Αυτοί που μασκαρεύτηκαν» 

Για το εξώφυλλο του Downtown έκανε στο fb σχόλιο ο Γιώργος Τυρίκος, ένα απ’ τα μέλη της «Αγκαλιάς» που έχει αφιερωθεί στην προσφορά ανθρωπιάς, με κάθε τρόπο, στους πρόσφυγες. Έγινε πριν λίγο καιρό ευρύτερα γνωστός με ένα συνταρακτικό κείμενό του με τίτλο «Οι πρόσφυγες θα φύγουν, η ντροπή» που έγινε viral στο διαδίκτυο, και το οποίο είχε αναδημοσιεύσει, σχολιάζοντάς το, ο Harddog (δείτε εδώ). Ο Γ.Τ,. απευθύνεται στο περιοδικό και γράφει «γι’ αυτούς του lifestyle που μασκαρεύτηκαν για τη φωτογράφηση»:

«Αγαπητό Downtown. Η αλληλεγγύη ως μόδα μάλλον είναι καλύτερη από ό,τι η δαιμονοποίηση ως μόδα. Όμως μην περιμένετε να λάβουμε ως παρόν ή μελλοντικό τεκμήριο αξιοσύνης το σημερινό σας αποκριάτικο κουστουμάρισμα. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως αυτοί που μασκαρεύτηκαν για την φωτογράφηση -όπως και εσείς- πουλούν καθημερινά lifestyle το οποίο σχετίζεται άμεσα με μια νοοτροπία, με ένα οικονομικό και εμπορικό σύστημα που στο τέλος του νήματος δημιουργεί πολέμους και πρόσφυγες.
ΥΓ :Τα σύμβολα του σωσίβιου, της θερμικής κουβερτούλας, το πορτοκαλί αυτό χρώμα που μας έχει στοιχειώσει, αυτά τα αντικείμενα που έγιναν σύμβολα και που τα έχει αγιοποιήσει η τραγωδία ολόκληρων λαών, στα δικά σας χέρια φαντάζουν παράταιρα και ξένα. Γιατί ξέρουμε προς ποια ποιότητα δουλεύουν αυτά τα χέρια καθημερινά. Όμως δεν είναι αργά. Κοπιάστε στη Λέσβο να σας δείξουμε στις ακτές πέντε πράγματα, να μείνετε κανένα εξάμηνο να βοηθήσετε. Και μια βδομάδα, τι εξάμηνο. Και μετά βάλτε όσα σωσίβια θέλετε. Ξέρετε όμως τι; Δεν θα το κάνετε τότε. Γιατί θα καταλάβετε πως μπροστά σε τόσο σκοτάδι, τέτοια "καλή θέληση" από μέρους σας μεταμορφώνεται σε υποκρισία. Μερικά σύμβολα δεν μπορούν να ενταχθούν στο συρμό που πλασάρετε και που ως δημόσια πρόσωπα αντιπροσωπεύετε.
ΥΓ. Στενοχωρήθηκα με την Τσανακλίδου η οποία όμως φαίνεται να έχει διαχωρίσει τη θέση της θεωρώντας λάθος την φωτογράφηση».