Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το ντέρμπι και τα μαθήματα ανεξαρτησίας στον Τύπο από τον Θεόδωρο Νικολαΐδη με το Φως

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΕ ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΧΡΩΜΟΥΣ - ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΙΑ

Το Φως των Σπορ είναι η αγαπημένη εφημερίδα των φίλων του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) και η απεχθής – ή, έστω, αδιάφορη – των ηγεσιών της ομάδας. Γιατί δεν μπαίνει σε κανάλια, δεν παίρνει γραμμή, δεν αναμασάει συνθήματα και δικαιολογίες, δεν συνεστιάζεται και δεν συγχρωτίζεται με αθλητικούς κρατούντες  Γι’ αυτό κυκλοφόρησε ο Πρωταθλητής – με πολύ μεγάλο εκδοτικό κόστος εκείνη την εποχή. Γι’ αυτό εκδόθηκε και ο Γαύρος. Γιατί ο Νικολαΐδης δεν έκανε τη
«δουλειά» με υποταγή και με στοίχιση πίσω από δεδομένες αντιλήψεις ή απαιτήσεις.Το Φως ήταν και είναι η πρώτη κυκλοφοριακά εφημερίδα παρά τον έντονο ανταγωνισμό.

Όχι πως δεν μεταλλάχθηκε και αυτό ως έναν βαθμό. Στα χρόνια που η αρρώστια του φανατισμού στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ δεν είχε γίνει ανίατη, το Φως πρόβαλε τις επιτυχίες και του Παναθηναϊκού, και της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ – σαν κανονική αθλητική εφημερίδα, αφού τέτοια είναι από πλευράς πληρότητας ύλης. Αλλά προχθές, το Σάββατο, έψαχνες να βρεις στην πρώτη σελίδα του με μεγεθυντικό φακό τη σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ επί της Εφές και δεν την εύρισκες μέσα στα πολλά «χτυπήματα» που είχε για την καλή εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Μόσχα, παρά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ.

Αλλά ας μη τα ζητάμε όλα από μια εφημερίδα με δεδομένων συλλογικών προτιμήσεων αναγνωστικό κοινό που θέλει, και παλεύει, να διατηρηθεί στην πρωτοκαθεδρία των κυκλοφοριών, Σήμερα, που όλος ο Ολυμπιακός είναι στα κεραμίδια και φωνάζει για τη διαιτησία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο «κύριος Θόδωρος» παραμένει ψύχραιμος και είναι αυτό που ήταν πάντα: δημοσιογράφος και όχι προπαγανδιστής. Μένει στο αγωνιστικό γεγονός και στην πληροφορία: «Η ΑΕΚ έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού», αλλά (δίνει καθαρή οπαδική τροφή, όχι τοξική) «Οι πρωταθλητές παραμένουν 16 – τονισμένο – βαθμούς μπροστά».Όσο για τα σφυρίγματα του Καλογερόπουλου δίνει χαμηλά, κάτω από τη μέση της σελίδας, όχι τη δική του άποψη αλλά της ΠΑΕ με τίτλο: «Επίσημη θέση του Ολυμπιακού για τη διαιτησία».
Μαθήματα ατοξικής δημοσιογραφίας. Προφανώς σε ανεπίδεκτους μαθήσεως– και δεν εννοούμε μόνο τους ομόχρωμους.