Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η Εφ.Συν και το σχόλιό της για τη «χειραγώγηση των ΜΜΕ»

Βασικό θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών στην έκδοση του Σαββάτου ήταν η δίκη του Noor 1. Μια δίκη που δεν θα την έλεγες πολύκροτη, αλλά μερικώς… σιωπηλή. Η Εφ.Συν σε ένα πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ σκιαγραφεί τα πορτρέτα των έξι Ελλήνων κατηγορουμένων, αλλά επισημαίνει και τη στάση που κράτησαν τα Μέσα Ενημέρωσης στην κάλυψη της υπόθεσης. Σε σχόλιό της που ακολουθεί το ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύεται και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδα, με μεσότιτλο «Η χειραγώγηση των ΜΕΑ», αναφέρει ότι
«(…) κάποιοι απομένουν στη μοναξιά τους να καλύπτουν τη δίκη για την ηρωίνη, κάποιοι άλλοι καταγράφουν και μεταδίδουν απευθείας όλους τους διαλόγους με στόχο απλά να πλήξουν αντίπαλα ποδοσφαιρικά (και επιχειρηματικά) στρατόπεδα και κάποιοι τρίτοι που πάντα είναι καλά πληροφορημένοι από ‘’πηγές’’ γράφουν άρθρα σε διαφορετική γραμμή από όσα έγραφαν το 2014, υποδεικνύοντας ως εγκεφάλους τους Τούρκους (ασύλληπτους και μη) κατηγορούμενους, πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη».

 Σε άλλο σημείο του σχολίου αναφέρεται:

«Λίγο πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, σε κοινή γραμμή τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά και όλα τα κανάλια, πλην ΣΚΑΪ, περιόρισαν τις ειδήσεις γύρω από τις παραιτήσεις δικαστών της δίκης, επιλήψιμες σχέσεις δικαστών με υπόπτους στις εγκληματικές αυτές υποθέσεις, την προσπάθεια μεταθέσεων των λιμενικών και τελικά ακόμα και την κάλυψή της. Για λόγους ακατανόητους, ακόμα και το ‘’Εθνος’’ που ξόδεψε σελίδες επί σελίδων αποκαλύπτοντας πτυχές της υπόθεσης έπαψε να ενδιαφέρεται για τη δίκη. Απέμεναν να καλύπτουν τη δικαστική διαδικασία τα ΜΜΕ συμφερόντων Αλαφούζου και η εφημερίδα ‘’Espresso’’». 

** Ολόκληρο το ρεπορτάζ και το σχόλιο που ακολουθεί με μεσότιτλο «Η χειραγώγηση των ΜΜΕ» – και το οποίο δίνει με πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή τη στάση (και τις διαφοροποιήσεις) του Τύπου – θα το βρείτε εδώ.