Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ο νέος υμνωδός τού Βενιζέλου στον ΔΟΛ, ένα άρθρο-αγιογραφία

«ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»!

Πόσο βαθιά είναι η ρίζα του Νέου Βενιζελισμού στο Συγκρότημα; Πόσο θαυμασμό, αγάπη ή πολιτική υποχρέωση μπορούν να νιώθουν στη Μιχαλακοπούλου για τον τέως του ΠΑΣΟΚ; Τι ισχυρούς «δεσμούς αίματος» διατηρούν μαζί τους; Πριν μερικούς μήνες του έδωσαν άρθρο στα Νέα που προβλήθηκε σε περίοπτη θέση της πρώτης σελίδες (εκεί που από τις εφημερίδες προβάλλονται θέματα για να «πουλήσουν» κάνα φυλλαράκι παραπάνω), λίγο καιρό μετά ο χαλκέντερος Μπένι έκανε δήλωση στο Βήμα FM που αναπαράχθηκε από τον Τύπο και τώρα ένας νέος υμνωδός έρχεται
στην τελευταία σελίδα των Νέων (στην έκδοση της Τρίτης) να αφιερώσει ολόκληρη το άρθρο του στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Και το κάνει με έναν λόγο που ανταποκρίνεται απολύτως στον γενικό τίτλο της στήλης: «Αγιογραφίες». Σπάνιο γι’ αυτό το δυομισάστηλο του οπισθόφυλλου των Νέων να φιλοξενεί άρθρο που πραγματικά αγιογραφεί – με τη λογοτεχνική έννοια του όρου και όχι την εικαστική. Συνήθως επιτίθεται, αποδομεί, ειρωνεύεται και αποδοκιμάζει – ενίοτε και λοιδορεί με προσεγμένο τρόπο. Σαφώς πρόκειται για αρθογραφία που είναι πιο δηκτική – και «στιλάτη» ως προς τη γραφή – από την όμορη στήλη τού Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο συντάκτης των αγιογραφιών, λοιπόν, ο Μιχάλης Τσιντσίνης, υπερασπίζεται τον Βενιζέλο επειδή γίνεται στόχος της κυβέρνησης «όποτε ζορίζεται» για να περάσει τα μέτρα της. Κατά τον αρθρογράφο αυτές οι επιθέσεις κρατούν τον Βανιζέλο στο επίκεντρο και «Τον ζωογονούν δαιμονοποιώντας τον». Αλλά, φυσικά, δεν τον κάνουν ήρωα μόνο οι κυβερνητικοί. Έχει από μόνος του το πολιτικό βάρος – μας λέει ο αγιογράφος  – ώστε «συνιστά τους τελευταίους έντεκα μήνες αυτόνομο αντιπολιτευτικό μέγεθος απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»! Καλό; Υπέροχο, απολαυστικό!

Γι’ αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτήν τη δημοσιογραφική απόλαυση και αντιγράψαμε τις τέσσερις τελευταίες παραγράφους του άρθρου – πάνω από το μισό δηλαδή. Είναι από το σημείο που ανεβαίνει το κρεσέντο τού θαυμασμού που κορυφώνεται στην τελευταία παράγραφο και με μια λέξη για την οποία πολλοί θα ανοίξουν λεξικά: «Φαταλισμός»! Καμιά σχέση με το… φαταούλας . Ούτε σημαίνει «Ο τρώγων στα στικάκια» (*)

«(…) Τουλάχιστον στο PSI, ο Βενιζέλος δεν είναι ο μόνος που έχει λόγο να αμυνθεί στην αναζωπύρωση των κατηγοριών. Το γεγονός όμως ότι είναι ο μόνος που έχει απομείνει να υπερασπίζεται μια κορυφαία επιλογή δεν οφείλεται μόνο στη συγκυριακή ζάλη της ΝΔ. Οφείλεται ίσως και στο ότι κανείς απ’ όσους μοιράστηκαν το κόστος αυτών των επιλογών δεν έχει βρει τη φωνή να τις υπερασπιστεί μέσα στα αντίξοα συμφραζόμενα του παρόντος. 

» Ο Βενιζέλος δεν υπάρχει στη σκηνή μόνο ως σύμβολο αυτού που του συνέβη - ως μνημείο της καθίζησης που υπέστη από την κρίση ο πολιτικός του χώρος. Ούτε επιβιώνει, όπως κάποιοι άλλοι "πρώην", μόνο για να σέρνει την καρότσα με τις ματαιωμένες φιλοδοξίες του. Ακόμη κι αν ήταν επιρρεπής σε αυτό το σύνδρομο των απομάχων, δεν θα τον άφηναν να νοσήσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Με τις επιθέσεις τους τον κρατούν στο επίκεντρο. Τον ζωογονούν δαιμονοποιώντας τον. 
» Όχι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο να περιμένει τις επιθέσεις. Διά της υπερεντατικής του παρουσίας, εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, συνιστά τους τελευταίους έντεκα μήνες αυτόνομο αντιπολιτευτικό μέγεθος απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
» Λόγω αυτής της αυτονομίας κάποιοι τον βλέπουν ως εμπόδιο για το κόμμα του. Ως εμπόδιο σε μια πιθανή προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα όλοι την αποτάσσονται, αλλά κάποιοι δεν παύουν να τη φαντάζονται εφικτή στο μέλλον – όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καψαλιστεί και το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί τάχα από θέση ισχύος να υπαγορεύει τους όρους μιας συγκατοίκησης.
» Στη φάση που διάγει, ο Βενιζέλος δείχνει να πολιτεύεται υπεράνω της συντροφικής καχυποψίας. Δείχνει να αντιμετωπίζει εαυτόν και αντιπάλους με τον φαταλισμό που είναι αναπόφευκτος για όσους πιστεύουν ότι έχουν δει τον πάτο των πραγμάτων». 

(*) ΣΗΜΕΙΩΣΗ HARDDOG: Φαταλισμός, «αντίληψη ή στάση, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να τροποποιήσει τη φορά των γεγονότων επειδή αυτά προκαθορίζονται από τη μοίρα. Συνώνυμο: Μοιρολατρία».
Φυσικά ο ΔΟΛ δεν αποδέχεται μοιρολατρικά την πτώση και τη μη αναστρέψιμη φθορά τοΎ αγαπημένου. Και περιμένει – βοηθώντας –την παλινόρθωση του Νέου Βανιζελισμού.