Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Η εξοικείωση με την αδικία, το χειρότερο σύμπτωμα της αρρώστιας

ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ. ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΥΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ;

Ότι κάτι συμβαίνει στην ελληνική διαιτησία το ξέραμε από χρόνια. Ότι κάπου αλλού το πάει τώρα – ακριβώς τώρα! – με αυτό το εκρηκτικό κρεσέντο αλλεπάλληλων λαθών υπέρ της ίδιας ομάδας είναι ολοφάνερο. Μένει να βρούμε τον πραγματικό λόγο, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια. Όχι ανακριτές, δικαστές, επιτροπές. Χρειαζόμαστε νευροψυχίατρο! Για να καταλάβουμε αν πρόκειται για σύνδρομο ανασφάλειας ή για ψύχωση, για σχιζοφρένεια ή αυτισμό, για διπολική διαταραχή ή για ένα απλό ανθρώπινο βίτσιο. Αλλά μήπως πάνω από όλα αυτά υπάρχει το μήνυμα, τώρα που άλλοι μιλάνε για το «τέλος της ανομίας», ότι η ανομία είναι εδώ, ότι ο ετσιθελισμός θα υπάρχει πάντα στο ποδόσφαιρό μας, όσα πομπώδη διαγγέλματα για κάθαρση και αν γίνονται; Τόσα λάθη συμπυκνωμένα σε διάστημα
μόλις 18 ημερών, από 29/11 έως 16/12, δεν μπορεί παρά κάτι να λένε. Τα λάθη-τρενάκι, το ένα μετά το άλλο, με Αστέρα, Πανθρακικό, Παναιτωλικό και προχθές με Απόλλωνα, δείχνουν είτε ανοσία τού συστήματος είτε παραγγελία: τσακίστε τους τα νεύρα!

Ήταν τόσο εξόφθαλμα και μαζικά τα φάλτσα της διαιτητικής δυάδας στη Ριζούπολη (Παππά και βοηθού), που δεν μπορείς να τα πεις ανθρώπινα. Μοιάζουν να είναι ηθελημένα γιατί κάτι σήμαιναν. Λάθη σαν να είναι κατ’ επιλογή. Λάθη που δεν έτυχαν, δεν ήρθαν μόνα τους – τα έψαξαν, τα αναζήτησαν και τα εκτέλεσαν με απόλυτη συνέπεια και ομοιομορφία από την αρχή έως το τέλος. 

Στα ζητούμενα της ψυχιατρικής έρευνας είναι και η αποδοχή αυτής της κατάστασης από τους αντιπάλους. Που δέχονται την αδικία ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Κάτι εμπεδωμένο. Αν πουν «διαφωνώ» θα είναι σαν να λένε ότι διαφωνώ με τα φυσικά φαινόμενα. Με τις θύελλες, τις καταιγίδες, τους κεραυνούς. Και έτσι τα δέχονται στωικά και χαρούμενα κάνοντας δηλώσεις για «καλύτερη ομάδα της εικοσαετίας» (Ελευθερόπουλος) ή ότι ο κακός, ο λασπώδης, αγωνιστικός χώρος τής Ριζούπολης εμπόδισε περισσότερο τον Ολυμπιακό, όπως είπε ο Τεννές με πλατύ χαμόγελο και με κάτασπρα δόντια για διαφήμιση οδοντόκρεμας. Καμιά δήλωσή για το τι εμπόδισε να πάρει αποτέλεσμα η δική του ομάδα.

Αυτή η εξοικείωση των αδικημένων με την αδικία ίσως είναι το χειρότερο σύμπτωμα της αρρώστιας που ταλαιπωρεί βαριά το ποδόσφαιρο. Γιατρέ, κάνε γρήγορα κάτι!

 Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής με τίτλο «Εξοικείωση με τη αδικία»)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Όσο και να ντυθεί θα τη βλέπουν γυμνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου